İran ve bölgesel müttefikleri İsrail’e karşı misillemeyi görüşmek üzere bir araya gelecek

İran ve bölgesel müttefikleri İsrail’e karşı misillemeyi görüşmek üzere bir araya gelecek

Üst düzey İranlı yetkililerin, Hamas liderinin Tahran’da öldürülmesinin ardından İsrail’e karşı olası misillemeyi görüşmek üzere İran’ın bölgesel müttefiklerinin Lübnan, Irak ve Yemen’deki temsilcileriyle Perşembe günü bir araya geleceğini söyledi.

Bölge, İsmail Heniye’nin Çarşamba günü Tahran’da öldürülmesi ve Hizbullah’ın üst düzey komutanının Salı günü İsrail’in Lübnan’ın başkenti Beyrut’un eteklerinde düzenlediği saldırıda öldürülmesi sonrasında İsrail, İran ve vekilleri arasındaki çatışmanın genişlemesi riskiyle karşı karşıya.

Konunun hassasiyeti nedeniyle isimlerini vermeyi reddeden kaynaklar, İran’ın Filistinli müttefikleri Hamas ve İslami Cihad’ın yanı sıra Yemen’in Tahran destekli Husi hareketi, Lübnan’ın Hizbullah’ı ve Iraklı direniş gruplarının temsilcilerinin Tahran’daki toplantıya katılacağını söyledi. .

Toplantı hakkında doğrudan bilgisi olan üst düzey bir İranlı yetkili, “İran ve direniş üyeleri Tahran’daki toplantıdan sonra Siyonist rejime (İsrail) karşı misilleme yapmanın en iyi ve en etkili yolunu bulmak için kapsamlı bir değerlendirme yapacaklar” dedi.

Başka bir İranlı yetkili, dini lider Ayetullah Ali Hamaney ve İran’ın seçkin Devrim Muhafızlarının üst düzey üyelerinin katılacağını söyledi.

İran silahlı kuvvetleri genelkurmay başkanı General Muhammed Bakıri Perşembe günü devlet televizyonuna verdiği demeçte, “İran ve direniş cephesinin nasıl tepki vereceği şu anda gözden geçiriliyor… Bu kesinlikle gerçekleşecek ve Siyonist rejim (İsrail) şüphesiz bundan pişman olacaktır.”

İran ve Hamas, İsrail’i Haniyeh’nin çarşamba günü Tahran’da İran’ın yeni cumhurbaşkanının göreve başlaması törenine katılmasından saatler sonra öldürülen saldırıyı düzenlemekle suçladı.

Ancak İsrailli yetkililer, İsrail’e intikam tehditleri getiren ve Gazze’deki İsrail-Hamas çatışmasının Orta Doğu’da topyekün bir savaşa dönüştüğü yönündeki endişeleri artıran saldırının sorumluluğunu üstlenmedi.

İsrail hava kuvvetleri şefi Tomer Bar, Çarşamba günü geç saatlerde İsrail’de düzenlenen askeri mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada, İsrail’in vatandaşlarına zarar vermeyi planlayan herkese karşı harekete geçeceği konusunda uyardı.

Bar, “Savunma konusunda da güçlü bir şekilde hazırlanıyoruz. Yüzlerce hava savunma askeri ve hava kontrol personeli, ülke genelinde en iyi sistemlerle konuşlanmış ve görevlerini yerine getirmeye hazır durumda” dedi.

Salı günü Tahran’da İran’ın yeni cumhurbaşkanının göreve başlama törenine Haniyeh ve İslami Cihat lideri Ziad el-Nakhala’nın yanı sıra Yemen’in Tahran destekli Husi hareketi ve Lübnan Hizbullah’ının üst düzey temsilcileri katıldı.

Hizbullah’ın düşüncelerine aşina olan kaynaklar, Hizbullah lider yardımcısı Naim Kasım ve milletvekili Hasan Fadlallah’ın göreve başlama töreni için İran’da olduklarını, cenaze ve toplantı için de orada kaldıklarını söyledi.