Hizbullah, İsrail’in Beyrut’a saldırıda üst düzey komutanın öldürüldüğünü doğruladı

Hizbullah, İsrail’in Beyrut’a saldırıda üst düzey komutanın öldürüldüğünü doğruladı

Lübnan Hizbullahı Çarşamba günü, üst düzey komutan Fuad Şükr’ün İsrail’in Lübnan başkentinin eteklerine düzenlediği saldırıda öldürüldüğünü doğruladı ve bu da onu İsrail’le yaklaşık 10 aydır devam eden çatışmalarda öldürülen grubun en üst düzey ismi haline getirdi.

Saldırı, Salı günü alacakaranlıkta Hizbullah’ın kalesi olan Beyrut’un güney banliyölerini vurdu. Bu, Hizbullah ve İsrail’in Gazze Savaşı’na paralel olarak karşılıklı ateş açmaya başladığı Ekim ayından bu yana ikinci kez vuruldu.

İsrail ordusu Salı günü geç saatlerde, Hizbullah’ın en kıdemli komutanı olarak adlandırdığı ve 27 Temmuz’da İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’nde bir düzine gencin ölümüne yol açan saldırıdan sorumlu tuttuğu Şükr’ü öldürdüğünü duyurdu.

İran destekli Hizbullah, Golan saldırısıyla herhangi bir ilgisi olduğunu reddetti.

Beyrut’a düzenlenen saldırı, Hamas lideri İsmail Haniye’nin Çarşamba günü erken saatlerde İran’da öldürülmesinden saatler önce gerçekleşti ve bu gelişme, bölgede daha geniş bir gerilimin tırmanacağı korkusunu daha da körükledi. Hizbullah Hamas’ın müttefikidir.

Hizbullah, genel sekreteri Hasan Nasrallah’ın Perşembe günü Şükr’ün cenazesi vesilesiyle konuşacağını söyledi.

Hizbullah kaynaklarına ve İsrail ordusunun onun öldürüldüğüne ilişkin açıklamasına göre Şükr, Nasrallah’ın danışmanıydı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, “Şükr’ün elinde birçok İsraillinin kanı var. Bu gece halkımızın kanının bir bedeli olduğunu ve bu amaçla güçlerimizin ulaşamayacağı hiçbir yer olmadığını gösterdik” dedi.

Lübnanlı iki güvenlik kaynağı, saldırıdan yaklaşık 24 saat sonra Şükr’ün cesedinin Çarşamba akşamı enkaz altında bulunduğunu söyledi.

Tıbbi ve güvenlik kaynakları, en az iki kadın ve iki çocuğun da öldürüldüğünü söyledi.