İsrail jetleri, Tel Aviv saldırısının ardından Yemen’deki Husi hedeflerini vurdu

İsrail jetleri, Tel Aviv saldırısının ardından Yemen’deki Husi hedeflerini vurdu

İsrail savaş uçakları, İran destekli grup tarafından fırlatılan bir insansız hava aracının İsrail’in ekonomik merkezi Tel Aviv’i vurmasından bir gün sonra Cumartesi günü Yemen’in Hodeidah limanı yakınındaki Husi askeri hedeflerini vurdu, en az üç kişiyi öldürdü ve 87 kişiyi yaraladı.

Yemen’deki Husi hareketinin ana televizyon haber kanalı Al-Masirah TV, sağlık bakanlığının aktardığına göre, petrol tesislerini ve bir elektrik santralini hedef alan hava saldırılarında yaralıların çoğu ciddi yanıklara maruz kaldı.

Hudeyde sakinleri Reuters’e telefonla yoğun bombardıman sırasında patlamaların duyulduğunu söyledi ve Al-Masirah TV, sivil savunma güçlerinin ve itfaiyecilerin limanın petrol tanklarındaki yangınları söndürmeye çalıştığını söyledi.

İsrail askeri sözcüsü, limanın Husiler tarafından İran’dan silah sevkiyatı almak için kullanıldığını söyledi. İsrail’den 1.700 km’den (1.056 mil) daha uzaktaki hedeflerin enerji altyapısı gibi çift kullanımlı alanları içerdiğini söyledi.

İsrail, ordunun İsrail F-15 savaş uçakları tarafından gerçekleştirildiğini söylediği saldırıdan önce müttefiklerine herkesin güvenli bir şekilde geri döndüğünü bildirmişti.

Husilerin Yüksek Siyasi Konseyi, saldırılara “etkili bir yanıt” verileceğini söyledi. Husi askeri sözcüsü Yahya Saree, Husilerin “İsrail düşmanının hayati hedeflerini vurmaktan çekinmeyeceklerini” söyledi.

İsrailli yetkililerin, Husilerin İsrail’e yönelik 200’den fazla saldırısının ardından gerçekleştiğini söylediği Yemen’e yönelik saldırı, 7 Ekim’de Hamas liderliğinde İsrail’e düzenlenen saldırının tetiklediği Gazze savaşının bölgesel bir çatışmaya dönüşebileceği yönündeki korkuların altını çizdi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant yaptığı açıklamada, “Şu anda Hodeidah’ta yanan ateş Ortadoğu’da görülüyor ve önemi açık.” dedi.

“Husiler bize 200’ün üzerinde saldırdı. İlk kez bir İsrail vatandaşına zarar verdiklerinde biz onları vurduk. Bunu nerede ihtiyaç duyulursa yapacağız.”

Cuma günü, Yemen’den fırlatılan İran yapımı uzun menzilli bir insansız hava aracı, Husilerin üstlendiği saldırıda Tel Aviv’in merkezine çarparak bir kişiyi öldürdü, dört kişiyi de yaraladı.

Bu saldırı, İsrail güçleri ile Güney Lübnan’daki İran destekli Hizbullah milisleri arasındaki günlük çatışmaların artmasının ardından geldi ve Başbakan Binyamin Netanyahu’nun ABD Kongresi’ne hitap edeceği Washington’a gitmeye hazırlandığı sırada gerçekleşti.

Netanyahu, uluslararası topluma Tahran ve onun vekilleri olan Husiler, Hamas ve Hizbullah üzerindeki baskıyı artırma ve böylece uluslararası ticaret yollarının güvence altına alınmasına yardımcı olma çağrısında bulundu.

Netanyahu, “İstikrarlı ve güvenli bir Ortadoğu görmek isteyen herkesin İran’ın şer eksenine karşı durması ve İsrail’in İran ve vekillerine karşı mücadelesini desteklemesi gerekiyor” dedi.

Bu arada İran dışişleri bakanlığı sözcüsü Nasır Kanaani, İsrail saldırılarını kınadı ve “Siyonistlerin tehlikeli maceracılığının bir sonucu olarak bölgede gerilimin tırmanması ve savaşın yayılması riskine karşı uyarıda bulundu.” İran devlet medyasında bildirildi.

Hizbullah da yaptığı açıklamada Hudeyde’ye yönelik saldırıyı kınadı ve bunu “devam eden son derece önemli çatışmanın yeni ve tehlikeli bir aşamasına işaret eden aptalca bir adım” olarak nitelendirdi.

Gazze’deki savaş devam ederken Husiler, Filistinlilerle dayanışma içinde hareket ettiklerini söyleyerek İsrail’e ve Batılı hedeflere yönelik saldırılarını artırdı.

Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ndeki Batı gemilerine saldırmaya başladılar. Saldırıları, gemi sahiplerini, gemilerini hayati önem taşıyan Süveyş Kanalı kestirme yolundan başka yöne yönlendirmeye zorlayarak küresel ticareti altüst etti ve Şubat ayından bu yana ABD ve İngiltere’nin misilleme saldırılarına yol açtı.

Husi hareketinin baş müzakerecisi Muhammed Abdulsalam, X’e yaptığı açıklamada, “İsrail’in acımasız saldırısı, Hudeyde’deki sivil binaları, petrol tesislerini ve elektrik santralini hedef alarak Yemen’e Gazze’ye desteği durdurması için baskı yapmayı amaçlıyordu.” dedi.

Saldırının “sadece kararlılığımızı, kararlılığımızı ve sürekliliğimizi artıracağını” söyledi.

Suudi savunma bakanlığı sözcüsü, krallığın Hudeyde’nin hedef alınmasına karışmadığını veya katılmadığını söyleyerek, Suudi Arabistan’ın “hava sahasına herhangi bir tarafın sızmasına izin vermeyeceğini” ekledi.

Gazze’de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasına aracılık etmeye çalışan Mısır, İsrail saldırısını “büyük endişeyle” takip ettiğini söyledi.

İsrail’in kayıtlarına göre Hamas, 7 Ekim’de İsrail kasabalarına baskın düzenleyerek yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdü ve 250’den fazla rehineyi Gazze’ye geri götürdü. Bölgedeki sağlık yetkililerine göre, o tarihten bu yana İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında yaklaşık 39.000 Filistinli öldürüldü.