İran destekli Husilerin üstlendiği drone saldırısı Tel Aviv’i vurdu

İran destekli Husilerin üstlendiği drone saldırısı Tel Aviv’i vurdu

İsrail ordusu ve acil durum servisleri, İran destekli Husi milislerinin üstlendiği saldırıda Cuma günü erken saatlerde büyük, uzun menzilli bir insansız hava aracının Tel Aviv’in merkezine çarptığını ve bir kişinin öldüğünü, dört kişinin de hafif yaralandığını söyledi.

Hava saldırısı alarmlarını tetiklemeyen patlama, İsrail ordusunun güney Lübnan’da İran destekli Hizbullah milislerinin üst düzey bir komutanını öldürdüğünü doğrulamasından saatler sonra meydana geldi.

İsrailli bir askeri yetkili, saldırının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “Uzun mesafelere uçabilen büyük bir İHA’dan (İnsansız Hava Aracı) bahsediyoruz” dedi. Yetkili, Yemen merkezli Husi milislerinin iddiasını doğrulamadı ancak şunları söyledi: “Şu anda hiçbir olasılığı göz ardı etmiyoruz.”

Husiler ve diğer İranlı vekillerin Filistinli militan grup Hamas’ın yanında yer alması nedeniyle, Tel Aviv’e yönelik saldırı muhtemelen Gazze savaşının daha fazla yan etkilerine ilişkin korkuları körükleyecek.

İsrailli yetkili, ordunun hâlâ dronun neden alarmı tetiklemediğini araştırdığını ancak ilk raporların dronun tespit edildiğini ancak sirenlerin insan hatası nedeniyle çalınmadığını öne sürdüğünü söyledi.

Ordu, İsrail hava sahasını korumak için hava devriyelerinin artırıldığını ancak yeni sivil savunma tedbirleri emri verilmediğini söyledi ancak Tel Aviv belediye başkanı, İsrail’in ekonomik merkezi olan şehrin yüksek alarm durumuna geçirildiğini söyledi.

Hizbullah gibi İran tarafından desteklenen Yemen’deki Husi militanlarının bir sözcüsü, grubun Tel Aviv’e insansız hava aracıyla saldırdığını ve Gazze savaşında Filistinlilerle dayanışma amacıyla İsrail’i hedef almaya devam edeceğini söyledi.

Televizyonda yayınlanan bir konuşmasında sözcü Yahya Saree, Tel Aviv’i “silahlarımızın menzili içindeki” birincil hedef olarak nitelendirdi.

Saldırının “Yafa” adı verilen, önleme sistemlerini atlatabilen ve radarlar tarafından tespit edilemeyen yeni bir insansız hava aracı kullanılarak gerçekleştirildiğini söyledi. Saree, “Operasyon hedeflerine başarıyla ulaştı” dedi.

İsrail acil servisleri, patlamaya yakın bir dairede 50 yaşında bir adamın cesedinin bulunduğunu ve durumun araştırıldığını söyledi.

Şarapnel parçasından hafif yaralanan 4 kişi hastaneye kaldırılırken, diğer 4 kişi ise şok tedavisi gördü. Hastane, hepsinin daha sonra serbest bırakıldığını söyledi.

Bölgeden alınan görüntüler, Tel Aviv’deki ABD büyükelçiliği binasının yakınında bulunan bir binanın belirgin bir darbe aldığını gösteriyor.

İsrail medyası, bölgede İran destekli milis grupları tarafından yaygın olarak kullanılan türden bir insansız hava aracına ait parçaların yakınlarda ele geçirildiğini söyledi.
İsrail, Gazze’deki savaşın başlangıcından bu yana kuzey sınırı boyunca ve güney Lübnan’da Hizbullah’la her gün füze ve topçu ateşi açıyor; bu durum, durumun tırmanması halinde daha geniş bir bölgesel çatışmanın yaşanabileceği korkusunu artırıyor.

Husiler, Filistinlilerle dayanışma içinde hareket ettiklerini söyleyerek İsrail’e ve Batılı hedeflere yönelik saldırılarını da artırdı.
İsrail, geçen yıl Ekim ayında Hamas militanlarının İsrail’in güneyine düzenlediği saldırının ardından Gazze Şeridi’ni işgal etmişti.

Kaynak: Reuters