ABD İsrail’e 500 kiloluk bomba sevkiyatına yeniden başladığını açıkladı

ABD İsrail’e 500 kiloluk bomba sevkiyatına yeniden başladığını açıkladı

ABD’li bir yetkili Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Başkan Joe Biden yönetiminin İsrail’e 500 kiloluk bomba göndermeye devam edeceğini, ancak yoğun nüfuslu Gazze’de kullanımlarıyla ilgili endişeler nedeniyle 2.000 kiloluk bomba tedarik etmekten geri durmaya devam edeceğini söyledi.

Yönetimin özellikle endişe duyduğu konu, bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı Refah’ta bu kadar büyük bombaların kullanılmasıydı.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan ABD’li bir yetkili, “Endişemizin, 2000 lb’lik bombaların, özellikle de İsrail’in sonuçlandırdıklarını duyurdukları Refah harekâtı için nihai kullanımı konusunda olduğunu açıkça belirttik” dedi.

2000 kiloluk bir bomba, kalın betonu ve metali parçalayarak geniş bir patlama yarıçapı yaratabilir.

ABD’li yetkili, 500 kiloluk bombaların daha büyük bombalarla aynı sevkiyatta bir araya getirildiğini, bunların durdurulduğunu ve bu nedenle durdurulduğunu söyledi.

Yetkili, “Asıl endişemiz, Refah’ta ve Gazze’nin başka yerlerinde 2000 lb’lik bombaların potansiyel kullanımıydı ve olmaya da devam ediyor… Endişemiz 500 lb’lik bombalarla ilgili değildi, bunlar olağan sürecin bir parçası olarak ilerliyor.” diye ekledi .

Konuya yakın bir kaynak, ABD’nin İsrail’e 500 kiloluk bombaları bırakacağını ancak daha büyük bombaları elinde tutacağını bildirdiğini söyledi.

Haziran ayında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Washington’un silahları sakladığını iddia etti ve ABD’li yetkililere durumu düzeltmeleri için yalvardı. Biden’ın yardımcıları, İsrail liderinin sözleriyle ilgili hayal kırıklığını ve kafa karışıklığını dile getirdi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Washington ziyareti sırasında ABD’nin İsrail’e mühimmat tedariki konusunda önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirterek, “engellerin kaldırıldığını ve darboğazların ele alındığını” ekledi.

Bir sevkiyattaki duraklamaya rağmen İsrail, düzenli olarak ABD silah akışını almaya devam etti.

Reuters geçen ay, Gazze savaşının başladığı Ekim ayından Haziran ayı sonuna kadar ABD’nin en az 14.000 adet 2.000 poundluk MK-84 bombası, 6.500 adet 500 poundluk bomba, 3.000 adet Hellfire hassas güdümlü havadan havaya bombayı transfer ettiğini bildirdi. kara füzeleri, 1.000 sığınak bombası, 2.600 havadan atılan küçük çaplı bomba ve diğer mühimmat.

İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonuna yönelik uluslararası inceleme, Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre savaşta ölen Filistinlilerin sayısının 38.000’i aşması ve kıyı bölgesini harabeye çevirmesiyle yoğunlaştı.