Hamas ateşkes görüşmelerinin tehlikede olabileceğini söylerken İsrail yaptığı saldırılarda onlarca Gazzeliyi öldürüldü

Hamas ateşkes görüşmelerinin tehlikede olabileceğini söylerken İsrail yaptığı saldırılarda onlarca Gazzeliyi öldürüldü

Filistinli yetkililer, İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki hava saldırısında iki düzineden fazla kişinin öldüğünü, İsrail’in Salı günü Hamas’ın ateşkes görüşmelerini tehlikeye atabileceği uyarısında bulunduğu saldırıyı hızlandırması nedeniyle Gazze Şehri’nde ilerleyen tankların bölge sakinlerini ateş altından kaçmaya zorladığını söyledi.

Filistinli sağlık yetkilileri, hava saldırısında, Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’un doğusundaki Abassan kasabasındaki bir okulun dışındaki yerinden edilmiş ailelerin çadırlarının vurulduğunu, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 29 kişinin öldüğünü söyledi.

İsrail ordusu sivillerin zarar gördüğü yönündeki raporları incelediğini söyledi. Olayın, İsrail’in Gazze’ye saldırısını hızlandıran 7 Ekim’de İsrail’e düzenlenen baskına katılan bir Hamas savaşçısının “hassas mühimmatla” vurulması sonucu meydana geldiği belirtildi.

Hamas yönetimindeki Gazze hükümetinin medya ofisi müdürü İsmail El Sevabta, İsrail’in Salı günü Gazze’nin orta bölgelerine düzenlediği saldırılarda 60 Filistinlinin öldüğünü ve düzinelercesinin de yaralandığını söyledi.

Bölge sakinleri, Gazze Şehri’nin Tel Al-Hawa, Shejaia ve Sabra mahallelerine giren İsrail tanklarının yolları ve binaları bombaladığını ve onları evlerinden kaçmak zorunda bıraktığını söyledi. Bunu, İsrail ordusunun doğu ve batı Gazze Şehri’ndeki birçok bölgeyi boşaltma yönündeki emirleri, bu mahalleler de dahil olmak üzere sosyal medyada paylaşıldı.

Thawabta yaptığı açıklamada, “Sivillere yönelik korkunç katliamlardan işgali ve ABD yönetimini sorumlu tutuyoruz” dedi.

Filistin Kızılayı Çarşamba günü erken saatlerde Facebook’ta, ekiplerinin Gazze Şehri’nden düzinelerce insani yardım çağrısı aldığını ancak buradaki bombalamanın yoğunluğu nedeniyle yardım edemediklerini söyledi.

Gazze Şehri’nin ön saflarında Hamas ve müttefiki İslami Cihad’ın silahlı kanatları, savaşçılarının İsrail güçleriyle makineli tüfekler, havan ateşi ve tanksavar füzeleriyle savaştığını ve İsrail askerlerini öldürüp yaraladığını söyledi.

İsrail ordusu kayıplar hakkında yorum yapmadı ancak askerlerinin militanlarla yakın mesafe çatışmaya girdiğini, geçen hafta 150’den fazla savaşçıyı faaliyet dışı bıraktığını ve bubi tuzaklı binaları ve patlayıcıları imha ettiğini söyledi.

Son çatışmalar, Hamas’ın geçen hafta taviz vermesinin ardından üst düzey ABD’li yetkililerin ateşkes için baskı yapmak üzere bölgeye gelmesiyle ortaya çıktı. Ancak Hamas lideri İsmail Haniye, İsrail’in yenilenen kampanyasının kritik bir zamanda müzakereleri tehdit ettiğini ve müzakereleri “başlangıç ​​noktasına geri getirebileceğini” söyledi.

Sosyal medyadaki videoda, eşek arabalarına bindirilen ve şilteler ve diğer eşyalarla dolu kamyonların sırtlarına bindirilen ailelerin, İsrail’in tahliye emri altındaki bölgelerden kaçmak için Gazze şehrinin sokaklarında ilerlediği görülüyor.

Yedi çocuk annesi Um Tamer, bir sohbet uygulaması aracılığıyla Reuters’e verdiği demeçte, “Gazze şehri yok ediliyor. Olan bu. İsrail bizi ateş altındaki evleri terk etmeye zorluyor.”

Kendisi, ailesinin, bölgenin kuzeyindeki ve Ekim ayında savaşın başlangıcında İsrail’in ilk hedeflerinden biri olan Gazze Şehri’ndeki evlerinden yedinci kez kaçtığını söyledi.

“Ölüm ve aşağılanmaya artık dayanamıyoruz. Savaşı hemen sonlandırın” dedi.

Filistin Kızılayı, İsrail’in tahliye emri nedeniyle binlerce insanı batıya, Akdeniz’e ve güneye doğru sürükleyen Gazze Şehri’ndeki tüm tıbbi kliniklerinin hizmet dışı olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler’in görevlendirdiği bir grup bağımsız insan hakları uzmanı, dokuz ay süren savaş ve yerinden edilmenin bir açlık krizine yol açtığını ve son zamanlarda Gazze Şeridi’nde çok sayıda çocuğun yetersiz beslenme nedeniyle ölmesinin, kıtlığın kıyı şeridi boyunca yayıldığını gösterdiğini söyledi.

Han Yunus’taki bir hastanede yatan Filistinli kadın Ghaneyma Joma, Reuters’e oğlunun açlıktan ölmesinden korktuğunu söyledi.

Hareketsiz oğlunun yanında yerde otururken, “Savaş, geçişlerin kapanması ve kirli su nedeniyle ona hiçbir şey sağlayamadığım için çocuğumun orada yetersiz beslenmeden öldüğünü görmek üzücü” dedi. bileğine damar içi damla takılan kişi.

HAVA SALDIRILARI

Hamas’ın medya ofisi, İsrail’in Salı günü erken saatlerde Gazze’nin merkezindeki Al-Nuseirat’ta çok katlı bir eve düzenlediği hava saldırısında 14’ü çocuk ve biri kadın olmak üzere 17 kişinin öldüğünü söyledi.

Komşular, sağlık görevlilerinin ve acil durum çalışanlarının cesetleri almasına ve enkaz altında hayatta kalanları aramasına yardım etmek için koştu.

“El Nuseyrat kampındaki okul vurulduktan sonra gece yerlerinden edildiler… Çocuklardan endişe ederek evde uyuyacaklarını söylediler ve evde katliam yaşandı. Ne okullarda ne de evlerde güvendeler.” ” dedi yerel sakinlerden Yaser Abu Hamada.

Sağlık görevlilerine göre, Salı günü İsrail’in Gazze’nin dört bir yanında kuzeydeki Gazze Şehri, Gazze’nin orta kesimindeki El Bureij, Deir El Balah ve El Nuseyrat ile güneydeki Refah’a düzenlediği hava saldırılarında 40’tan fazla Filistinli öldürüldü.

Gazze sağlık yetkilileri son güncellemelerinde, dokuz ay süren İsrail askeri saldırısında toplam Filistinli sayısının 38.243’e ulaştığını söyledi.

İsrail rakamlarına göre savaş, Hamas liderliğindeki militanların 7 Ekim’de İsrail’in güneyine sızarak 1.200 kişiyi öldürmesi ve yaklaşık 250 rehineyi Gazze’ye götürmesiyle patlak verdi.

Hamas’ın geçen hafta ABD’nin ateşkes teklifinin önemli bir bölümünü kabul etmesiyle Gazzeliler arasında çatışmalara ara verilmesi yönündeki umutlar yeniden canlandı. Mısır’ın devlete bağlı medyası, ABD’nin desteklediği Katarlı ve Mısırlı arabulucuların bu hafta çabaları hızlandırdığını ve görüşmelerin Çarşamba günü Doha’da devam edeceğini söyledi.