Hamas şefi, İsrail’in Gazze’ye yönelik son saldırısının ateşkes görüşmelerini tehlikeye atabileceğini söyledi

Hamas şefi, İsrail’in Gazze’ye yönelik son saldırısının ateşkes görüşmelerini tehlikeye atabileceğini söyledi

Hamas başkanı, İsrail tanklarının Gazze Şehri’nin kalbine baskı yaptığı ve yoğun bir gece süren yoğun bombardımanın ardından bölge sakinlerine dışarı çıkma emri verdiği sırada, Pazartesi günü İsrail’in Gazze’ye yönelik yeni saldırısının ateşkes görüşmelerini tehdit ettiğini söyledi.

Bölge sakinleri, hava saldırıları ve topçu ateşlerinin, bölgede İsrail güçleri ile Hamas militanları arasında dokuz aydır devam eden en ağır çatışmalar arasında yer aldığını söyledi. Binlercesi kaçtı.

Saldırı, Hamas’ın geçen hafta büyük tavizler vermesinin ardından üst düzey ABD’li yetkililerin bölgede ateşkes için baskı yaptığı sırada gerçekleşti. Militan grup, yeni saldırının görüşmeleri rayından çıkarma amacı taşıdığını söyledi ve arabuluculara İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu dizginlemeleri çağrısında bulundu.

Hamas lideri İsmail Haniyeh, saldırının “müzakere sürecini tekrar başa döndürebilir. Netanyahu ve ordusu bu yolun çökmesinin tüm sorumluluğunu üstlenecek” dediğini aktardı.

Filistin bölgesinin kuzeyindeki Gazze Şehri, Ekim ayında savaşın başlangıcında İsrail’in ilk hedeflerinden biriydi. Ancak oradaki militanlarla çatışmalar devam etti ve siviller başka yerlere sığınarak yerinden edilme dalgalarını artırdı. Şehrin büyük bir kısmı harabe halindedir.

Bölge sakinleri Gazze Şehri mahallelerinin gece boyunca Pazartesi sabahın erken saatlerine kadar bombalandığını söyledi. Çok sayıda çok katlı binanın yıkıldığı belirtildi.

Gazze Sivil Acil Durum Servisi, onlarca kişinin öldüğüne inanıldığını ancak devam eden saldırılar nedeniyle acil durum ekiplerinin bu kişilere ulaşamadığını söyledi.

Gazze sakinleri, tankların Pazartesi günü en az üç yönden ilerlediğini ve İsrail’in havadan ve karadan yoğun ateşiyle desteklenen Gazze şehrinin kalbine ulaştığını söyledi.

Bu, binlerce insanı evlerinden dışarı çıkararak daha güvenli bir sığınak aramaya zorladı, çoğu kişi için bunu bulmak imkansızdı ve bazıları yol kenarında uyudu.

Bölge sakinleri, bir tank saldırısının insanları Akdeniz yakınlarındaki batı yoluna doğru ittiğini söyledi.

“Düşman arkamızda, deniz önümüzde, nereye gideceğiz?” Tam adını vermeyen Gazze Şehri sakini Abdel-Ghani dedi.

Abdel-Ghani bir sohbet uygulaması aracılığıyla Reuters’e şunları söyledi: “Uçaklardan atılan tank mermileri ve füzeler, bir yanardağdan cehennem gibi yollara ve evlere düşüyor. İnsanlar her yöne koşuyor ve kimse nereye gideceğini bilmiyor.”

İsrail ordusu, Hamas ve müttefik İslami Cihad örgütüne bağlı savaşçıların İsrail kuvvetlerine saldırmak için sivil altyapının arkasına saklandığını söyledi. İsrail, 30’dan fazla savaşçıyı faaliyet dışı bıraktığını söyledi.

Pazartesi günü ilerleyen saatlerde, Gazze Şehri’nin Sabra, Rimal, Tel Al-Hawa ve Daraj bölgeleri için yeni tahliye emirleri yayınlayarak insanlara Gazze’nin merkezindeki Deir al-Balah’a gitmeleri söylendi. İsrail ordusu sivillerin tahliyesi için bir yol açılacağını söyledi.

Filistinli Fetih El Aksa Şehitleri Tugayları, Gazze şehrinin güneybatısındaki baskın sırasında İsrail güçlerine havan bombası attıklarını söyledi.
İsrail rakamlarına göre savaş, 7 Ekim’de Gazze’yi kontrol eden Hamas liderliğindeki savaşçıların İsrail’in güneyine saldırarak 1.200 kişiyi öldürmesi ve yaklaşık 250 kişiyi rehin almasıyla tetiklendi.

Gazze sağlık bakanlığının Pazartesi günü yaptığı güncellemede, o tarihten bu yana askeri saldırılarda en az 38.193 Filistinlinin öldürüldüğü ve 87.903 Filistinlinin yaralandığı belirtildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, son 24 saatte toplam 40 Filistinlinin öldürüldüğü belirtildi.

BİR DURAKLAMA BEKLİYORUZ

İsrail’in yeni saldırısı, Mısır, Katar ve ABD’nin İsrail ile Hamas arasında bir ateşkes anlaşmasına aracılık etme çabalarını hızlandırdığı bir dönemde geldi.

Hamas’ın geçen hafta ABD’nin ateşkes teklifinin önemli bir bölümünü kabul etmesiyle Gazze sakinleri arasında çatışmalara ara verilmesi yönündeki umutlar yeniden canlandı ve İsrail müzakere ekibinden bir yetkilinin gerçek bir anlaşma şansı olduğunu söylemesine yol açtı.

Hamas, Filistin hareketinin bir anlaşma imzalamasından önce İsrail’in kalıcı ateşkes ilan etmesi yönündeki talebi geri çekti. Bir Hamas kaynağı Cumartesi günü Reuters’e verdiği demeçte, militan grubun bunun yerine müzakerelerin altı haftalık ilk aşama boyunca bunu başarmasına izin vereceğini söyledi.

Netanyahu, anlaşmanın İsrail’in savaş hedeflerine ulaşılıncaya kadar savaşa devam etmesini engellememesi gerektiğinde ısrar ediyor. Savaşın başında Hamas’ı yok etme sözü verdi.

Anlaşmaya varılması, Netanyahu’nun savaşı çok erken bitirmesi halinde defalarca istifa sözü veren aşırı sağ partilerin de dahil olduğu koalisyonun iktidarda kalmasını tehlikeye atacak.

İşgal altındaki Filistin topraklarına yerleşen İsraillileri temsil eden bir partiden Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, potansiyel anlaşmayı “İsrail’in yenilgisi ve aşağılanması” olarak kınadı.

Pazartesi günü partisinin bir toplantısında konuşan Smotrich, “Sayın Başbakan, bu mutlak bir zafer değil. Bu tam bir başarısızlık. Hamas’a teslim olma anlaşmasının parçası olmayacağız.” dedi.

İsrailli muhalefet lideri Yair Lapid, başbakanın anlaşmaya varma konusundaki gücünü kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalması durumunda Netanyahu’nun görevde kalmasını destekleyeceğini söyledi. Lapid, “Ona bir güvenlik ağı sözü verdim ve bu sözümü tutacağım” dedi.