Hizbullah, Suriye’nin İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’ne drone saldırısı düzenledi

Hizbullah, Suriye’nin İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’ne drone saldırısı düzenledi

İran destekli Hizbullah militan grubu Pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail’in önemli bir gözetleme merkezinin bulunduğu, İsrail işgali altındaki Suriye Golan Tepeleri’ndeki Hermon Dağı’na insansız hava aracıyla saldırı düzenlediğini söyledi.

Bunun, Filistinli müttefiki Hamas’ın İsrail’in güneyine saldırıp Gazze savaşını başlatmasından bir gün sonra, 8 Ekim’de İsrail’le ateş açmaya başlamasından bu yana bu tür ilk bombalama olduğu belirtildi. Hizbullah operasyonlarını ancak savaş sona erdiğinde durduracağını söylüyor.

İşgal altındaki Suriye Golan Tepeleri’ndeki diğer bölgeleri defalarca vurmasına rağmen Lübnan Hizbullahı, İsrail kontrolündeki bölgenin en yüksek noktasındaki askeri hedefi ilk kez vurduğunu söyledi.

İsrail’in, Suriye başkentine bakan ve 1973 Ekim Arap-İsrail savaşından bu yana Suriye, Irak, Ürdün ve Suudi Arabistan’ın bazı kısımlarını izlemeye hizmet ettiği Hermon Dağı’nda önemli gözetleme, casusluk ve hava savunma tesisleri bulunuyor.

İran destekli Hizbullah ile İsrail arasındaki çatışma aylardır giderek yoğunlaşıyor ve her iki tarafın da kaçınmak istediğini söylediği ve diplomatların bunu önlemek için çalıştığı geniş çaplı bir savaş korkusunu artırıyor.

Hizbullah’ın cephaneliğini bilen kaynaklara göre Hizbullah, yeni bir roket türü kullanarak daha fazla sayıda patlayıcı insansız hava aracı göndererek ve ilk kez İsrail savaş uçaklarını hedef aldığını açıklayarak saldırılarını hızlandırdı.

Bu tırmanış, Ekim ayından bu yana çatışmayı büyük ölçüde sınırdaki veya sınıra yakın alanlarla sınırlayan, Lübnan ve İsrail şehirlerini ateş hattının dışında tutan yazılı olmayan kuralları test etti.

İsrail, şiddetin artmasından İran destekli Hizbullah’ı sorumlu tutuyor ve sınırın güvenliğini yeniden sağlama sözünü yineledi. İsrail Savunma Kuvvetleri, Hizbullah’ın son saldırısına ilişkin yorum talebine hemen yanıt vermedi.