İsrail Gazze’de bir okula saldırarak 16 kişiyi öldürdü

İsrail Gazze’de bir okula saldırarak 16 kişiyi öldürdü

Filistin sağlık bakanlığı, İsrail’in Cumartesi günü Gazze’nin merkezinde yerinden edilmiş Filistinli aileleri barındıran bir okula düzenlediği saldırıda en az 16 kişinin öldüğünü, İsrail’in militanları hedef aldığını söylediği saldırıda en az 16 kişinin öldüğünü söyledi.

Sağlık bakanlığı, Al-Nuseirat’taki okula düzenlenen saldırıda en az 16 kişinin öldüğünü ve 50’den fazla kişinin yaralandığını söyledi.

İsrail ordusu, bölgeyi askerlere yönelik saldırı planlamak ve gerçekleştirmek için sığınak olarak kullanan silahlı kişileri hedef almadan önce sivillerin maruz kalacağı riski en aza indirmek için önlemler aldığını söyledi. Hamas savaşçılarının orada olduğunu yalanladı.

Olay yerinde Eyman el-Atouneh, ölenler arasında çocukları gördüğünü söyledi. “Hedef alanı görmek için buraya koşarak geldik, parça parça çocuk cesetleri gördük, burası oyun alanı, burada trambolin vardı, salıncaklar ve satıcılar vardı” dedi.

Gazze Sivil Acil Servis Sözcüsü Mahmud Basal, yaptığı açıklamada yaralıların çoğunun durumunun kritik olması nedeniyle ölü sayısının artabileceğini söyledi.

Saldırının, sığınak aramak için evlerini terk eden aileler için bölgedeki hiçbir yerin güvenli olmadığı anlamına geldiğini söyledi.

Gazze Şeridi’ndeki sekiz tarihi mülteci kampından biri olan El Nusayrat, Cumartesi günü İsrail bombardımanının yoğunlaştığı yerdi. Sağlık görevlilerine göre, daha önce kamptaki bir eve düzenlenen hava saldırısında en az 10 kişi ölmüş, çok sayıda kişi de yaralanmıştı.

Yaklaşık dokuz ay süren savaşta öldürülen insanlara ilişkin günlük güncellemesinde Gazze sağlık bakanlığı, İsrail askeri saldırılarının son 24 saat içinde en az 29 Filistinliyi öldürdüğünü ve 100 kişiyi de yaraladığını söyledi.

Hamas liderliğindeki Gazze hükümetinin medya ofisine göre, Cumartesi günü düzenlenen ayrı hava saldırılarında öldürülenler arasında beş yerel gazeteci de vardı; bu, 7 Ekim’den bu yana öldürülen gazetecilerin sayısını 158’e yükseltti.

Gazze sağlık yetkilileri, İsrail’in saldırılarında 38.000’den fazla Filistinlinin öldürüldüğünü söylüyor. Sağlık bakanlığı savaşçılar ve savaşçı olmayanlar arasında ayrım yapmıyor ancak yetkililer ölenlerin çoğunun sivil olduğunu söylüyor.

İsrail Gazze’de 323 askerini kaybetti ve ölen Filistinlilerin en az üçte birinin savaşçı olduğunu söylüyor.
İsrail, İsrail’in kayıtlarına göre 7 Ekim’de Hamas liderliğinde İsrail’e düzenlenen ve 1.200 kişinin öldürüldüğü ve 250’den fazla kişinin rehin alındığı saldırıya yanıt olarak militan İslamcı grup Hamas’ı ortadan kaldırmayı amaçlayan saldırısını başlattı.

RAFAH OPERASYONLARI

Sağlık yetkilileri, Mısır sınırı yakınındaki bölgenin güneyindeki Refah’a saldırılarını derinleştiren İsrail güçlerinin Cumartesi günü araçlarına düzenlediği hava saldırısında dört Filistinli polisi öldürdüğünü, sekizini de yaraladığını söyledi.

Hamas yönetimindeki içişleri bakanlığı tarafından yayınlanan bir bildiride, bu dört kişi arasında Tel Al-Sultan’ın Batı Refah mahallesindeki polis teşkilatı başkanı Fares Abdel-Al’ın da bulunduğu belirtildi.

İsrail ordusu, güçlerin Refah’ta “istihbarat üssü operasyonlarına” devam ettiğini, çok sayıda yer altı yapısını tahrip ettiğini, silah ve teçhizata el koyduğunu ve çok sayıda silahlı Filistinliyi öldürdüğünü söyledi.

İsrail, Refah’taki operasyonlarının Hamas’ın son silahlı kanat taburlarını ortadan kaldırmayı amaçladığını söyledi.

İsrail ordusu, Gazze’nin merkezindeki Deir Al-Balah’ta, insani yardım amacıyla belirlenmiş bir bölgeden faaliyet gösteren bir Hamas roket hücresini ortadan kaldırdığını söyledi. Sivillerin zarar görmemesi için önlem aldıktan sonra hassas bir saldırı gerçekleştirdiğini söyledi.

Hamas ve İslami Cihad’ın silahlı kanatları, savaşçıların Gazze’nin çeşitli bölgelerinde İsrail güçlerine tanksavar roketleri ve havan bombalarıyla saldırdığını söyledi.