İsrail’in bombaları Lübnan köyünün geniş alanlarını dümdüz ediyor

İsrail’in bombaları Lübnan köyünün geniş alanlarını dümdüz ediyor

Aylar süren İsrail hava saldırılarından sonra Lübnan’daki Aita el-Şaab köyünün büyük bir kısmının harabeye döndüğünü gösteren uydu görüntüleri, Hizbullah’ın güney Lübnan’daki ana kalelerinden birindeki hasarın boyutuna dair bir fikir veriyor.

Özel uydu operatörü Planet Labs PBC’nin 5 Haziran’da çektiği ve Reuters tarafından analiz edilen görüntüler, Aita al-Shaab’da en az 64 tahrip edilmiş alanı gösteriyor. Sitelerin birçoğunda birden fazla bina bulunmaktadır.

Hizbullah’ın pek çok Şii Müslüman’ın güçlü desteğine sahip olduğu Güney Lübnan’da bulunan Ayta el-Şaab, 2006 yılında, savaşçılarının 34 gün süren tam kapsamlı savaş sırasında İsrail saldırılarını başarılı bir şekilde püskürttüğü bir cephe hattıydı.

İsrail ile İran destekli Şii İslamcı hareket arasındaki mevcut çatışmalar hâlâ nispeten sınırlı olsa da, Güney Lübnan ve Kuzey İsrail’deki binalara ve tarım arazilerine büyük zarar vererek 18 yıldaki en kötü çatışmaya işaret ediyor.

Taraflar, Gazze savaşının Ekim ayında patlak vermesinden bu yana karşılıklı ateş açıyor. Çatışmalar, her iki taraftaki sınır bölgesinin nüfusunu büyük ölçüde azalttı ve on binlerce insan evlerinden kaçtı.

Hasarı bilen bir düzine kişi, Aita al-Shaab’daki yıkımın, ağır silahlı düşmanlar arasında yeni bir topyekün savaş endişesinin arttığı bir dönemde, 2006’da verilen hasarla karşılaştırılabilir olduğunu söyledi.

İsrail, Lübnan’dan çıkan yangında 18 asker ve 10 sivilin öldüğünü açıkladı. Reuters kayıtlarına göre İsrail saldırılarında 300’den fazla Hizbullah savaşçısı ve 87 sivil öldürüldü.

Reuters tarafından incelenen Hizbullah ölüm ilanlarına göre, Hizbullah’ta ölenlerin en az 10’u Aita el-Şaab’tan, düzinelercesi de çevre bölgeden geldi. Bir güvenlik kaynağı, köyde altı sivilin öldürüldüğünü söyledi.

Hükümetin bölgesel kalkınma ajansı Güney Lübnan Konseyi başkanı Hashem Haidar, Reuters’e verdiği demeçte, sınırdan sadece 1 km (0,6 mil) uzaklıktaki köyün İsrail tarafından en ağır bombardımana maruz kalan köyler arasında yer aldığını söyledi.

Aita al-Shaab belediye başkanı Mohamed Srour, “Köy merkezinde çok fazla yıkım var; sadece vurup yıktıkları binalar değil, aynı zamanda etraflarındakiler de tamir edilemeyecek durumda” dedi.

Kendisi, İsrail’in civardaki binaları ve ormanlık alanları vurmaya başlamasıyla köyün 13.500 sakininin çoğunun Ekim ayında kaçtığını da sözlerine ekledi.

Haidar, bombalama kampanyasının Lübnan’daki sınır bölgesinin bir bölümünü “yaşamaya elverişsiz” hale getirdiğini söyledi.

İsrail ordusu, çatışma sırasında Ayta el Şaab bölgesindeki Hizbullah hedeflerini vurduğunu açıkladı.

Reuters’in sorularına yanıt veren İsrail askeri sözcüsü Nir Dinar, İsrail’in meşru müdafaa amacıyla hareket ettiğini söyledi.

Dinar, Hizbullah’ın sivil binalarda saklanarak ve İsrail köylerini “hayalet kasaba” haline getiren sebepsiz saldırılar düzenleyerek bölgeyi “yaşanmaz” hale getirdiğini söyledi.

Dinar, “İsrail askeri hedefleri vuruyor, sivil altyapıların içinde saklanmaları Hizbullah’ın kararıdır” dedi.

Ordu, köydeki hedeflerinin niteliğine ilişkin daha fazla ayrıntı vermedi. Hizbullah’ın saldırılarını artırdığını, İsrail’in kuzeyine 4.800’den fazla roket ateşlediğini, “sivilleri öldürdüğünü ve on binlerce kişiyi yerinden ettiğini” söyledi.

Hizbullah’ın medya ofisi yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.

Hizbullah, bu kadar çok İsrailliyi yerinden etmenin kampanyasının bir başarısı olduğunu söyledi.