İsrail Gazze’de en az 11 kişiyi öldürdü, tanklar Refah’a doğru ilerliyor

İsrail Gazze’de en az 11 kişiyi öldürdü, tanklar Refah’a doğru ilerliyor

Sağlık görevlileri, İsrail tanklarının güneydeki Refah’a daha da derinlere doğru ilerlediği ve aylar önce zaten bastırdıkları kuzeydeki bölgelere geri dönmek için savaşırken, Pazartesi günü yardım malzemelerini hedef alan iki İsrail hava saldırısının Gazze’de en az 11 Filistinliyi öldürdüğünü söyledi.

Gazze Şehri’ndeki tarihi Şati mülteci kampının yakınındaki gıda dağıtım merkezine düzenlenen saldırıda üç kişi öldü. Sağlık görevlileri, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Bani Suhaila kasabası yakınlarında bir başkasının, yardım kamyonlarına eşlik eden gardiyanlar da dahil olmak üzere en az sekiz kişiyi öldürdüğünü söyledi.

Saldırıya yönelik yardım çabalarını reddeden ve militanları aralarında faaliyet göstererek sivillere zarar vermekle suçlayan İsrail’den henüz bir yorum gelmedi.

Bölgenin sağlık bakanlığı, İsrail’in Gazze Şehri’ndeki bir tıp kliniğine gece boyunca düzenlediği hava saldırısında Gazze Ambulans ve Acil Durum Departmanı müdürünün öldürüldüğünü söyledi. İsrail ordusu, saldırının üst düzey bir Hamas silahlı komutanını öldürdüğünü söyledi.

Sağlık bakanlığı, Hani el Caferavi’nin öldürülmesinin, 7 Ekim’den bu yana İsrail ateşinde ölen sağlık personeli sayısını 500’e çıkardığını söyledi. Şu ana kadar en az 300 kişi gözaltına alındı.

İsrail ordusu yaptığı açıklamada, saldırının Hamas silahlarını geliştirmekten sorumlu olduğunu söylediği Muhammed Salah’ı hedef aldığını söyledi.

Ateşkes Anlaşması Yok

Çatışmaların üzerinden sekiz aydan fazla zaman geçmesine rağmen, ABD’nin desteklediği uluslararası arabuluculuk şu ana kadar bir ateşkes anlaşması sağlamayı başaramadı. Hamas, herhangi bir anlaşmanın savaşı sona erdirmesi gerektiğini söylerken İsrail, Hamas’ın ortadan kaldırılmasına kadar çatışmalara yalnızca geçici duraklamalar konusunda anlaşacağını söylüyor.

Pazartesi günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden’ın mayıs ayında açıkladığı ateşkes ve rehine anlaşması teklifine bağlı kaldığını söyledi.

Netanyahu parlamentoda yaptığı konuşmada, “Başkan Biden’ın memnuniyetle karşıladığı İsrail önerisine bağlıyız. Konumumuz değişmedi. Birinciyle çelişmeyen ikinci şey, Hamas’ı ortadan kaldırana kadar savaşı bitirmeyeceğiz.” dedi.

Bölge sakinleri, Mısır sınırına yakın Refah’ta, şehrin doğu, güney ve orta kısımlarını kontrol altına alan İsrail güçlerinin batı ve kuzey bölgelerine yönelik baskınlarını sürdürdüğünü belirterek, yoğun çatışmaları anlattı.

Pazar günü bölge sakinleri, İsrail tanklarının Refah’ın kuzeybatısındaki Mawasi yerinden edilmiş kişiler kampının sınırına doğru ilerlediğini ve bu durumun birçok aileyi kuzeye, Han Yunus’a ve Gazze’nin merkezindeki tek şehir olan Deir Al-Balah’a doğru terk etmeye zorladığını söylemişti. tankların henüz işgal etmediği bölge.

Bassam, “Batı Refah’taki Tel Al-Sultan’daki durum hâlâ çok tehlikeli. Drone’lar ve İsrailli keskin nişancılar, evlerini kontrol etmeye çalışan insanları avlıyor ve tanklar, daha batıda Al-Mawasi’yi denetleyen bölgeleri ele geçirmeye devam ediyor.” Refah sakini, Reuters’e bir sohbet uygulaması aracılığıyla söyledi.

İsrail ordusu, güçlerin Refah’ta “istihbarata dayalı hedefli operasyonlara” devam ettiğini, silah ve roketatarların yerini tespit ettiğini ve “kendilerine tehdit oluşturan” militanları öldürdüğünü söyledi.

İsrail’in güçlerinin operasyonlarını aylar önce tamamladığını söylediği bölgenin kuzeyinde yaşayanlar, tankların Gazze Şehri’nin Zeytun banliyösüne geri çekildiğini ve burada birçok bölgeyi vurduğunu söyledi.

Refah’a yapılan saldırının ardından artık binlerce Gazzeli için son sığınak olan Deir El Balah’ta, bir klinikteki sağlık görevlileri çocuklarda yetersiz beslenmeyi tedavi etmeye ve Şeridi’nde kol gezen açlığın boyutunu ölçmeye çalışıyorlardı.

International Medical Corps adlı yardım grubundan doktor Muaamar Said, “Yerinden edilmeyle birlikte topluluklar temiz suya erişimi olmayan veya gıdaya yeterli erişimin olmadığı yeni yerlere yerleşiyor” dedi. “Daha fazla vakanın gözden kaçmasından korkuyoruz.”

NETANYAHU, YOĞUN MÜCADELELERİN YAKINDA SONLANACAĞINI SÖYLEDİ

İsrail’in kayıtlarına göre, İsrail’in Gazze’deki kara ve hava harekâtı, Hamas liderliğindeki militanların 7 Ekim’de güney İsrail’e baskın düzenleyerek yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmesi ve 250’den fazla rehineyi ele geçirmesiyle tetiklendi.

Filistin sağlık yetkililerine göre İsrail’in misilleme saldırısı neredeyse 37.600 kişiyi öldürdü ve Gazze’yi harabeye çevirdi.
Mayıs ayının başından bu yana çatışmalar, Gazze’nin güney ucundaki, bölgedeki 2,3 milyon insanın yaklaşık yarısının başka bölgelerden kaçtıktan sonra sığındığı Refah’a odaklandı.

Netanyahu, Hamas’a karşı yoğun mücadele aşamasının “çok yakında” sona ereceğini söyledi.

İsrail’in Channel 14 kanalına verdiği bir röportajda Gazze’deki güçlerin kuzeye hareket etme özgürlüğüne sahip olacağını söyledi; İsrail burada sınır bölgesini vuran Lübnan’daki Hizbullah hareketine karşı potansiyel topyekun bir savaş konusunda uyardı. Filistinlilerle dayanışma.

Netanyahu, “Yoğun aşama bittikten sonra güçlerimizin bir kısmını kuzeye kaydırma imkanımız olacak. Bunu da yapacağız” dedi.

Röportaj, Netanyahu’nun savaşın başlangıcından bu yana seçim kampanyalarında tercih ettiği bir televizyon formatında yaptığı ilk röportajdı.