Görgü tanıkları, İsrail’in Gazze’deki yardım merkezine düzenlediği hava saldırısında sekiz kişinin öldüğünü söylüyor

Görgü tanıkları, İsrail’in Gazze’deki yardım merkezine düzenlediği hava saldırısında sekiz kişinin öldüğünü söylüyor

Filistinli görgü tanıkları, İsrail tanklarının güneydeki Refah kentine doğru ilerlemesi sırasında, Pazar günü İsrail’in yardım dağıtmak için kullanılan Gazze Şehri yakınındaki bir eğitim okuluna düzenlediği hava saldırısında sekiz Filistinlinin öldürüldüğünü söyledi.

Görgü tanıkları, grevin, şu anda yerinden edilmiş ailelere yardım sağlayan BM Filistinli mülteci kuruluşu UNRWA tarafından yönetilen bir meslek yüksekokulunun bir bölümünü vurduğunu söyledi.

“Bazıları kupon almaya geliyordu, bazıları da evlerinden edilmiş ve buraya sığınmışlardı. Kimisi su dolduruyordu, kimisi kupon alıyordu, birden bir şeyin düşme sesini duyduk. Biz kaçtık, su taşıyanlar izin verdi. tanıklardan biri olan Muhammed Tafesh, “dökülüyor” dedi.

Bir Reuters fotoğrafçısı alçak bir binanın tamamen yıkıldığını ve battaniyelere sarılı cesetlerin yol kenarına serilip götürülmeyi beklediğini gördü.

Tafesh, “Biri soğuk içecek satan, diğeri hamur işi satan, diğerlerini kupon dağıtan veya alan şehitleri (enkazın altından) çıkardık.” dedi. “Yaklaşık 4-5 şehit ve 10 yaralı var. Çok şükür yaralıların durumu iyi.”

İsrail ordusu, geçmişte UNRWA karargahı olarak hizmet verdiğini söylediği bölgenin Hamas ve İslami Cihad militanları tarafından kullanıldığını söyledi. Sivillere zarar verme riskini azaltmak için saldırı öncesinde ihtiyati tedbirlerin alındığı da belirtildi.

Ordu, yaptığı açıklamada, “Bu sabah (Pazar), IDF ve ISA istihbaratı tarafından yönlendirilen IAF savaş uçakları, Hamas ve İslami Cihad teröristlerinin faaliyet gösterdiği terörist altyapıyı vurdu.” dedi.

Açıklamada, “Bu, Hamas’ın sivil altyapıyı ve sivil nüfusu terörist faaliyetleri için canlı kalkan olarak sistematik bir şekilde istismarının bir başka örneğidir” denildi.

Hamas, İsrail’in sivilleri canlı kalkan olarak veya askeri amaçlarla sivil tesisler olarak kullandığı yönündeki suçlamaları reddediyor.

UNRWA’nın iletişim direktörü Juliette Touma, ajansın daha fazla bilgi vermeden önce bildirilen saldırının ayrıntılarını araştırdığını söyledi.

“Savaşın başlangıcından bu yana 190’a yakın binamızın vurulduğunu kaydettik. Bunlar Gazze’deki binalarımızın büyük çoğunluğu.” dedi. Çatışmalarda toplam 193 UNRWA ekibi üyesinin öldürüldüğünü de sözlerine ekledi.

Hamas medyası, gece yarısından hemen sonra İsrail’in Gazze Şehri’ndeki bir kliniğe düzenlediği hava saldırısında bölgenin sağlık bakanlığı ambulans ve acil servis müdürü Hani Al-Jaafarwi ve başka bir sağlık personelinin öldürüldüğünü söyledi. İsrail’den hemen bir yorum gelmedi.

‘YOĞUN AŞAMA’ SONUÇ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Pazar günü yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’nde Hamas’a karşı yürütülen yoğun mücadele aşamasının “çok yakında” sona ereceğini ancak İslamcı grubun Filistin bölgesini artık kontrol edemediği sürece savaşın bitmeyeceğini söyledi.

Netanyahu, İsrail’in Kanal 14 kanalına verdiği röportajda, “Yoğun aşama bittikten sonra güçlerimizin bir kısmını kuzeye kaydırma olanağımız olacak. Ve bunu yapacağız.” dedi.

İsrail’in İran destekli Hizbullah’a karşı savaşı, birçok İsrail kasabasının boşaltıldığı Lübnan’ın kuzey sınırında tırmandı. Netanyahu, kuzeydeki konuşlandırmanın bölge sakinlerinin evlerine dönmesine olanak sağlayacağını söyledi.

İsrail’in Hamas yönetimindeki Filistin bölgesindeki savaşının üzerinden sekiz aydan fazla zaman geçmişken, ilerleyişi güçlerinin henüz ele geçirmediği iki bölgeye odaklanıyor: Gazze’nin güney ucundaki Refah ve merkezdeki Deir el-Balah’ı çevreleyen bölge.

İsrail’in kayıtlarına göre, İsrail’in Gazze’deki kara ve hava harekâtı, Hamas liderliğindeki militanların 7 Ekim’de güney İsrail’e baskın düzenleyerek yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmesi ve 250’den fazla rehineyi ele geçirmesiyle tetiklendi.

Filistin sağlık yetkililerine göre İsrail’in misilleme saldırısı neredeyse 37.600 kişiyi öldürdü ve Gazze’yi harabeye çevirdi.
Bölge sakinleri, İsrail tanklarının, Hamas liderliğindeki savaşçılarla şiddetli çatışmalar sırasında Refah’ın kuzeybatısındaki Mawasi yerinden edilmiş kişiler kampının kenarına doğru ilerlediğini, Batı ve Kuzey Refah’a doğru ilerlemenin bir parçası olarak son zamanlarda düzinelerce evi havaya uçurduklarını söyledi. günler.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir sakin, bir sohbet uygulamasında “Direnişle mücadele çok yoğun. İşgal güçleri şu anda Mawasi bölgesini gözden kaçırıyor, bu da oradaki ailelerin Han Yunus’a yönelmesine neden oluyor” dedi.

İsrail ordusu, Refah bölgesinde “istihbarata dayalı, hedefli operasyonlar” sürdürdüğünü, silah depoları ve tünel kuyuları tespit ettiğini ve Filistinli silahlı kişileri öldürdüğünü söyledi.

Hamas’ın silahlı kanatları ve İslami Cihad hareketi, savaşçılarının Refah’taki İsrail güçlerine tanksavar roketleri, havan bombaları ve önceden yerleştirilmiş patlayıcılarla saldırdığını söyledi.

Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Beyt Lahiya’da Kamal Adwan Hastanesi sağlık yetkilileri, iki bebeğin yetersiz beslenmeden öldüğünü söyledi. Bu, 7 Ekim’den bu yana yetersiz beslenme veya su kaybından ölen çocukların sayısını en az 31’e çıkardı. Sağlık yetkilileri bunun muhtemelen eksik bir sayı olduğunu söylüyor.