İsrail’in Gazze’deki saldırılarında en az 42 kişinin öldüğü bildirildi

İsrail’in Gazze’deki saldırılarında en az 42 kişinin öldüğü bildirildi

Hamas yönetimindeki hükümetin medya ofisi müdürü, İsrail’in Cumartesi günü Filistin yerleşim bölgesinin kuzeyindeki Gazze Şehri bölgelerine düzenlediği saldırılarda en az 42 kişinin öldürüldüğünü söyledi.

İsmail Al-Thawabta Reuters’e verdiği demeçte, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki sekiz tarihi mülteci kampından biri olan Al-Shati’deki evlere düzenlediği saldırıda 24 kişinin öldüğünü söyledi. El-Tuffah mahallesindeki evlere düzenlenen saldırıda 18 Filistinli daha öldürüldü.

İsrail ordusu kısa bir açıklama yaparak şunları söyledi: “Kısa bir süre önce İsrail Silahlı Kuvvetleri savaş uçakları Gazze Şehri bölgesindeki iki Hamas askeri altyapı tesisini vurdu.”

Daha fazla ayrıntının yakında açıklanacağı söylendi.

Hamas, İsrail’in askeri altyapısını vurduğu iddiası hakkında yorum yapmadı. Açıklamada, saldırıların sivil halkı hedef aldığı belirtildi ve “işgal ve onun Nazi liderleri, halkımıza yönelik ihlallerinin bedelini ödeyecek” sözü verildi.

Reuters’in elde ettiği görüntülerde, düzinelerce Filistinlinin yıkılan evlerin arasında kurbanları aramak için dışarı koştuğu görülüyor. Görüntülerde Shati mülteci kampındaki yıkık evler, patlayan duvarlar ve caddeyi dolduran enkaz ve toz görülüyordu.

İsrail’in kayıtlarına göre, İsrail’in Gazze’deki kara ve hava harekâtı, Hamas liderliğindeki militanların 7 Ekim’de güney İsrail’e baskın düzenleyerek yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmesi ve 250’den fazla rehineyi ele geçirmesiyle tetiklendi.

Saldırı Gazze’yi harabeye çevirdi, Filistin sağlık yetkililerine göre son 24 saat içinde 101’i olmak üzere 37.400’den fazla insanı öldürdü ve nüfusun neredeyse tamamını evsiz ve yoksul bıraktı.

Savaşın üzerinden sekiz aydan fazla bir süre geçtikten sonra, İsrail’in ilerleyişi artık güçlerinin henüz ele geçirmediği son iki bölgeye odaklanmış durumda: Gazze’nin güney ucundaki Refah ve merkezde Deir el-Balah’ı çevreleyen bölge.

Bölge sakinleri, İsrail tanklarının son günlerde batı ve kuzey Refah bölgelerine yönelik saldırılarını derinleştirdiğini söyledi. Cumartesi günü İsrail güçleri birçok bölgeyi havadan ve karadan bombaladı ve insani yardım amaçlı olarak belirlenmiş bölgeler olarak tanımlanan bölgelerde yaşayan birçok aileyi kuzeye doğru terk etmeye zorladı.

İsrail ordusu, güçlerin Refah’ta “hassas, istihbarata dayalı” hedefli operasyonlara devam ettiğini, çok sayıda Filistinli silahlı kişinin öldürüldüğünü ve askeri altyapının çökertildiğini söyledi.

Cuma günü Gazze sağlık bakanlığı, Refah’ın batısındaki Mawasi’de en az 25 Filistinlinin öldürüldüğünü ve 50 Filistinlinin yaralandığını söyledi. Filistinliler, bir tank mermisinin yerinden edilmiş ailelerin barındığı bir çadıra isabet ettiğini söyledi.

İsrail ordusu olayın inceleme altında olduğunu söyledi. Açıklamada, “Yürütülen ilk soruşturma, IDF (İsrail Savunma Kuvvetleri) tarafından El Mawasi’deki İnsani Yardım Bölgesi’nde bir saldırı gerçekleştirildiğine dair hiçbir belirti bulunmadığını gösteriyor” denildi.