İsrail Gazze’nin merkezindeki kampları vurdu, Refah işgalini derinleştirdi

İsrail Gazze’nin merkezindeki kampları vurdu, Refah işgalini derinleştirdi

Sağlık görevlilerine göre İsrail’in orta ve kuzey Gazze Şeridi’ne gece boyunca ve Perşembe gününe kadar düzenlediği hava saldırılarında en az 14 kişi öldü ve düzinelerce kişi de yaralandı. Bölge sakinleri, tankların güneydeki Refah’a yönelik işgalini derinleştirdiğini söyledi.

Sağlık yetkilileri, İsrail uçaklarının Al-Nuseirat kampındaki bir evi vurarak iki kişiyi öldürdüğünü, 12 kişiyi de yaraladığını, tankların ise Al-Maghazi ve Al-Bureij kamplarını bombalayarak çok sayıda insanı yaraladığını söyledi.

Nuseyrat, Maghazi ve Bureij Gazze’deki sekiz tarihi mülteci kampından üçü.

Sağlık görevlileri, Gazze Şeridi’nin merkezinde yerlerinden edilmiş insanlarla dolu bir şehir olan Deir al-Balah’ta Perşembe günü İsrail hava saldırısında bir Filistinlinin öldüğünü ve çok sayıda kişinin de yaralandığını söyledi.

Sağlık görevlileri, Perşembe günü ilerleyen saatlerde İsrail’in Gazze Şehri’nin Zeytun mahallesindeki bir eve düzenlediği hava saldırısında yedi Filistinlinin öldüğünü söyledi. İsrail ordusundan henüz bir açıklama gelmedi.

Hamas medyası, şehrin batısındaki bir eve düzenlenen başka bir hava saldırısında Hamas’ın işlettiği El Aksa TV’den bir gazetecinin öldürüldüğünü bildirdi. Hamas yönetimindeki Gazze hükümetinin medya ofisi, İsrail ateşinin 7 Ekim’den bu yana 152 gazeteciyi öldürdüğünü söyledi.

İsrail ordusu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, güçlerin bölge genelinde militanları ve askeri altyapıyı hedef alan operasyonlarına “kesin, istihbarata dayalı” faaliyetler olarak tanımladığı şekilde devam ettiğini söyledi.

Gazze’deki savaşın üzerinden sekiz aydan fazla zaman geçtikten sonra, İsrail’in ilerleyişi artık güçlerinin henüz saldırmadığı son iki bölgeye odaklanmış durumda: Gazze’nin güney ucundaki Refah ve merkezde Deir el-Balah’ı çevreleyen bölge. Operasyonlar Mayıs ayından bu yana bir milyondan fazla insanı kaçmak zorunda bıraktı; büyük çoğunluk zaten bölgenin diğer bölgelerinden ayrılmıştı.

Mısır sınırına yakın Refah’ta, şehrin batı ve orta bölgelerinin derinliklerine konuşlanan İsrail tankları bombardımanı artırdı ve uzak kıyı bölgelerinde yaşayan daha fazla aileyi kuzeye doğru kaçmaya zorladı. Bazı vatandaşlar, son iki günde baskının hızının arttığını söyledi.

Refah’ın El-Şabura mahallesinden Ebu Wasim, “Tanklar Refah’taki çoğu bölgenin kontrolünü ele geçirdi. Sahilde yaşayan insanlar da devam eden bombardıman nedeniyle korkuyla Han Yunus’a ve merkezi bölgelere doğru ayrılmaya başladı.” dedi. Tanklar şehrin kalbine ulaşmadan bir hafta önce evinden ayrılmıştı.

Refah, İsrail güçlerinin şehre kara saldırısı başlattığı 7 Mayıs’a kadar Gazze’deki 2,3 milyon nüfusun yarısından fazlasını barındırıyordu. Artık 100.000’den az kişinin geride kaldığına inanılıyor.

ABD tarafından desteklenen uluslararası arabulucuların çabaları İsrail ve Hamas’ı ateşkes konusunda ikna edemediğinden çatışmalarda herhangi bir azalma belirtisi görülmedi.

Hamas ve İslami Cihad’ın silahlı kanatları, savaşçıların İsrail güçleriyle tank karşıtı roketler ve havan bombalarıyla savaştığını ve bazı bölgelerde önceden yerleştirilmiş patlayıcıları ordu birimlerine karşı patlattıklarını söyledi.
Hamas’ın silahlı kanadı Perşembe günü yaptığı açıklamada, savaşçılarının Refah kentindeki Şabura kampında iki İsrail tankını tanksavar roketleriyle vurduğunu söyledi. Grup, saldırının ardından askerlerin savaşçılar tarafından vurulmadan önce kampın ara sokaklarına kaçtığını söyledi. Hamas’ın iddiasıyla ilgili İsrail’den herhangi bir yorum yapılmadı.

Perşembe günü İsrail yetkilileri, son aylarda bölgenin farklı bölgelerinde İsrail güçleri tarafından gözaltına alınan 33 Filistinliyi serbest bıraktı. Serbest bırakılan tutuklular, İsrailli gardiyanların işkence ve kötü muameleye maruz kaldıklarından şikayetçi olmalarının ardından Gazze Şeridi’nin merkezindeki Deir Al-Balah’taki El Aksa Hastanesi’ne kaldırıldı.

İsrail, Filistinli tutuklulara kötü muamele yapıldığını reddediyor. Filistinli ve uluslararası insan hakları grupları, İsrail’in Gazze’deki tutuklulara yönelik kötü muamelesini eleştirdi ve İsrail’den defalarca onların nerede olduğu ve sağlık durumlarıyla ilgili bilgilerin açıklanmasını talep etti.

İsrail’in kara ve hava harekâtı, İsrail’in kayıtlarına göre Hamas liderliğindeki militanların 7 Ekim’de İsrail’in güneyine baskın düzenleyerek yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmesi ve 250’den fazla rehineyi ele geçirmesiyle tetiklendi.
Filistin sağlık yetkililerine göre saldırı Gazze’yi harabeye çevirdi, 37.400’den fazla insanı öldürdü ve nüfusun neredeyse tamamını evsiz ve yoksul bıraktı.

Kasım ayında bir hafta süren ateşkesten bu yana, Hamas’ın savaşın sona ermesi ve İsrail’in Gazze’den tamamen çekilmesi konusunda ısrar etmesiyle ateşkes sağlamaya yönelik defalarca yapılan girişimler başarısızlıkla sonuçlandı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yalnızca geçici duraklamaları kabul edeceğini ve Hamas’ın kökünü kazıyıp rehineler serbest bırakılana kadar savaşı bitirmeyeceğini söyledi.