Netanyahu, İsrail’in kuzey sınırındaki baskının artması üzerine savaş kabinesini dağıttı

Netanyahu, İsrail’in kuzey sınırındaki baskının artması üzerine savaş kabinesini dağıttı

İsrailli bir yetkili Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, merkezci eski general Benny Gantz’ın hükümetten ayrılmasının ardından geniş çapta beklenen bir hareketle altı üyeli savaş kabinesini feshettiğini söyledi.

Netanyahu’nun şimdi aralarında Savunma Bakanı Yoav Gallant ve savaş kabinesinde yer alan Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’in de bulunduğu küçük bir bakan grubuyla Gazze savaşıyla ilgili istişarelerde bulunması bekleniyor.

Hareket, ABD’nin özel elçisi Amos Hochstein’ın Lübnan’la olan tartışmalı sınırdaki durumu sakinleştirmek amacıyla Kudüs’ü ziyaret etmesiyle duyuruldu. İsrail, İran destekli Hizbullah milisleriyle yaşanan gerginliklerin bölgeyi daha geniş bir çatışmaya yaklaştırdığını söyledi.

İsrail ordusu Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Güney Lübnan’daki Selaa bölgesindeki Hizbullah’ın roket ve füze bölümlerinden birinde üst düzey bir görevlinin öldürüldüğünü açıkladı.

Ordu ayrıca operasyonlarının Gazze Şeridi’nin güney kesimlerinde de devam ettiğini, burada güçlerinin Batı Refah’ın Tel Sultan bölgesinde Hamas savaşçılarıyla çatıştığını ve bölgenin merkezi bölgelerinde de devam ettiğini söyledi.

Hochstein’ın ziyareti, İsrail güçlerinin aylardır Hizbullah’la Gazze’deki savaşın yanı sıra devam eden, kaynayan bir çatışmaya giriştiği İsrail ile Lübnan arasındaki hat boyunca haftalardır artan çatışmaların ardından geldi.

İki ülkeyi ayıran Mavi Hat olarak adlandırılan hattın her iki yakasındaki on binlerce insan evlerinden tahliye edildi ve terk edilmiş köyler ve çiftliklerden oluşan tüyler ürpertici ıssız alanlar neredeyse her gün bombardımana maruz kaldı.

Hükümet sözcüsü David Mencer bir brifingde “Mevcut durum sürdürülebilir bir gerçeklik değil” dedi.

Netanyahu, koalisyonundaki milliyetçi-dini ortaklardan Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in savaş kabinesine dahil edilmesi yönünde taleplerle karşı karşıya kalmıştı. Böyle bir hamle, ABD dahil uluslararası ortaklarla gerginliklerin artmasına neden olacaktı.

Forum, Gantz’ın Ekim ayında Gazze savaşının başlangıcında ulusal birlik hükümetinde Netanyahu’ya katılmasının ardından kuruldu. Gantz’ın siyasi ortağı Gadi Eisenkot ve dini parti Shas’ın başkanı Aryeh Deri de gözlemci olarak yer aldı.

Gantz ve Eisenkot, Netanyahu’nun Gazze savaşı için bir strateji oluşturamaması nedeniyle geçen hafta hükümetten ayrılmışlardı.

PROTESTOLAR

İsrail’in Filistin bölgesine yönelik askeri saldırısını tetikleyen, Hamas savaşçılarının önderlik ettiği 7 Ekim’deki İsrail saldırısının üzerinden sekiz aydan fazla süre geçmişken, Gazze’deki çatışmaları durdurmaya yönelik bir anlaşma hâlâ uzak görünüyor.

İsrail’in rakamlarına göre 7 Ekim’deki saldırıda yaklaşık 1.200 kişi öldü ve yaklaşık 250 kişi rehin alındı. Filistin sağlık bakanlığının rakamlarına göre İsrail’in saldırısı 37.000’den fazla Filistinliyi öldürdü ve Gazze’nin büyük bölümünü yok etti.

Her ne kadar kamuoyu yoklamaları çoğu İsraillinin hükümetin Hamas’ı yok etme amacını desteklediğini gösterse de, hükümete Gazze’de tutulan yaklaşık 120 rehinenin eve getirilmesi için daha fazla çaba göstermemesi ve Netanyahu’nun savaşı yönetme biçimine karşı yaygın protestolar yapılıyor.

Pazartesi günü Kudüs’te yeni seçim çağrısı yapan protestocular polisle çatıştı. Gün batımında binlerce kişilik bir kalabalık, Netanyahu’nun özel evine yürümeden önce İsrail parlamentosu Knesset’in önünde toplanmıştı.

Bazı protestocular polisin kurduğu bariyerleri aşmaya çalıştı ancak polis onları geri itti. Bir noktada sokakta şenlik ateşi yakıldı ve polis gösteriyi dağıtmak için tazyikli su kullandı.

Kuzey sınırı, Ramazan Bayramı kutlamalarının ikinci günü olan Pazartesi günü, roket atışlarının sıcak hava dalgası koşullarında yaygın çalı yangınlarına yol açtığı önceki günlere kıyasla nispeten sessizdi.

Kudüs merkezli bir düşünce kuruluşu olan Yahudi Halk Politikası Enstitüsü için yapılan bir ankette, ankete katılanların %36’sı Hizbullah’a karşı derhal bir saldırı yapılmasını desteklediğini ortaya çıkardı; bu oran bir önceki aya göre %26’ydı.

İsrail uçakları ve topçuları güney Lübnan’ı vurdu ve geçen hafta komuta ve kontrol merkezine düzenlenen saldırıda üst düzey bir Hizbullah komutanını öldürdü, bu da saldırıların daha da yoğunlaşmasına neden oldu.

Füzeler ve tanksavar roketleriyle yapılan saldırılara ek olarak, insansız hava aracı saldırılarında da belirgin bir artış olması, Hizbullah’ın 2006’da iki taraf arasındaki son büyük çatışmadan bu yana oluşturduğu cephaneliğin gücünü ortaya koyuyor.