Beyaz Saray: Katar ve Mısır, Gazze’de ateşkes konusunda Hamas’la görüşmeyi planlıyor

Beyaz Saray: Katar ve Mısır, Gazze’de ateşkes konusunda Hamas’la görüşmeyi planlıyor

Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Katar ve Mısır’daki arabulucuların ABD Başkanı Joe Biden tarafından sunulan Gazze ateşkes önerisini ilerletmenin bir yolu olup olmadığını görmek için yakın zamanda Hamas militanlarıyla temasa geçmeyi planladıklarını söyledi.

Sullivan, Ukrayna barış zirvesi sırasında gazetecilere konuştu ve kendisine, en az altı hafta sürecek bir ateşkes karşılığında Hamas’ın 7 Ekim’den bu yana tutulan bazı rehineleri serbest bırakması yönünde bir anlaşmaya varılması yönündeki diplomatik çabaları soruldu.

Sullivan, ana muhataplardan biri olan Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Thani ile kısa bir görüşme yaptığını ve her ikisinin de Ukrayna konferansı için İsviçre’de olduğu Pazar günü Gazze hakkında tekrar konuşacaklarını söyledi.

Hamas ateşkes teklifini memnuniyetle karşıladı ancak herhangi bir anlaşmanın savaşın sona ermesini sağlaması gerektiği konusunda ısrar ediyor, İsrail ise bu talebi hâlâ reddediyor. İsrail, Hamas’ın ABD’nin yeni barış önerisine verdiği tepkiyi tamamen reddetme olarak nitelendirdi.

Sullivan, ABD’li yetkililerin Hamas’ın tepkisini yakından incelediğini söyledi.

“Bazı düzenlemelerin beklenmedik olmadığını ve yönetilebileceğini düşünüyoruz. Bazıları hem Başkan Biden’ın ortaya koyduğu, hem de BM Güvenlik Konseyi’nin onayladığı şeylerle tutarsız. Ve biz bu gerçekle yüzleşmek zorundayız” dedi.

ABD’li yetkililerin anlaşmaya varacak bir yol olduğuna inandıklarını ve bir sonraki adımın Katarlı ve Mısırlı arabulucuların Hamas’la konuşarak “neyle çalışılabileceğini ve neyle çalışılamayacağını ele alması” olacağını söyledi.

“Arabulucularla Hamas arasında bir gidiş-geliş olacağını öngörüyoruz. Bu noktada nerede duracağımızı göreceğiz. İsraillilerle istişarede bulunmaya devam edeceğiz ve umarım gelecek hafta bir noktada size rapor verebileceğiz. Durumun nerede olduğunu düşünüyoruz ve bunu sona erdirmek için atılacak bir sonraki adım olarak görüyoruz” dedi.