Refah’ta çatışmalar devam ederken 8 İsrail askeri öldürüldü

Refah’ta çatışmalar devam ederken 8 İsrail askeri öldürüldü

Ordu, cumartesi günü güney Gazze Şeridi’nde sekiz İsrail askerinin öldürüldüğünü, güçlerin güneydeki Refah kenti ve çevresine doğru ilerlemeye devam ettiğini ve saldırıların Gazze’nin çeşitli bölgelerini vurarak en az 19 Filistinliyi öldürdüğünü söyledi.

Hamas’ın silahlı kanadı daha önce, İsrail güçlerinin haftalardır ilerlediği Refah’ın batısındaki Tel Al-Sultan bölgesinde savaşçıların zırhlı bir personel taşıyıcıyı pusuya düşürdüğünü, çok sayıda İsrail askerini öldürüp yaraladığını söyledi.

İsrail tankları Tel Al-Sultan’a ilerledi ve çoğu zaten birkaç kez yerinden edilmiş binlerce Filistinlinin sığındığı kıyı bölgesine top mermileri düştü.

Ateşkes yönünde artan uluslararası baskıya rağmen, Ekim ayında savaşın başlamasından bu yana sekiz aydan uzun bir süre geçmesine rağmen çatışmaları durdurmaya yönelik bir anlaşma hâlâ uzak görünüyor.

İsrail’in Gazze şehrinin banliyölerinde iki eve düzenlediği hava saldırısında bölge sakinleri en az 15 kişinin öldüğünü söyledi. Sağlık görevlileri, güneydeki ayrı saldırılarda dört kişinin daha öldürüldüğünü söyledi.

İsrail ordusu Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Mısır sınırına yakın, Gazze’nin en güneyindeki şehir olan Refah’taki güçlerinin hem yer üstünde hem de Hamas tarafından inşa edilen geniş tünel ağında gizlenmiş büyük miktarda silah ele geçirdiğini söyledi.

Militanların Cuma günü Gazze’nin merkezindeki insani bölgeden beş roket ateşlediği belirtildi. Bunlardan ikisinin İsrail’deki açık alanlarda, üçünün ise Gazze’de yetersiz kaldığı belirtildi.

Ordu, “Bu, Gazze Şeridi’ndeki terör örgütlerinin insani altyapıyı ve sivil nüfusu, terörist saldırıları için canlı kalkan olarak kullanmalarının bir başka örneğidir” dedi.

İslami Cihat’ın silahlı kanadı Kudüs Tugayları Cumartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’deki rehinelerini ancak savaşı sonlandırması ve bölgeden güçlerini çekmesi halinde geri alabileceğini söyledi.

Kudüs Tugayları sözcüsü bu açıklamayı Telegram’da yayınlanan bir videoda yaptı.

İslami Cihad, İsrail’in kayıtlarına göre 7 Ekim’de İsrail’in güneyinde 1.200 kişinin öldürüldüğü ve 250’den fazla kişinin rehin alındığı saldırıyı başlatan Hamas’ın daha küçük bir müttefiki. Gazze’de 100’den fazla rehinenin esir kaldığına inanılıyor, ancak İsrail yetkilileri en az 40 kişinin gıyabında öldüğünü açıkladı.

Kasım ayında bir hafta süren ateşkesten bu yana, Hamas’ın savaşın kalıcı olarak sona ermesi ve İsrail’in Gazze’den tamamen çekilmesi konusunda ısrar etmesiyle ateşkes sağlamaya yönelik defalarca yapılan girişimler başarısızlıkla sonuçlandı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas’ın ortadan kaldırılmasından önce savaşı bitirmeyi reddediyor.

Gazze sağlık bakanlığına göre, İsrail’in Hamas’ı ortadan kaldırmaya yönelik askeri harekatında en az 30’u son 24 saatte olmak üzere en az 37.296 Filistinli öldürüldü.