BM, İsrail’in rehine baskınında Gazze’deki sivil ölümlerinin savaş suçu olabileceğini söyledi

BM, İsrail’in rehine baskınında Gazze’deki sivil ölümlerinin savaş suçu olabileceğini söyledi

BM insan hakları ofisi Salı günü yaptığı açıklamada, İsrail’in dört rehineyi serbest bırakma operasyonu sırasında Gazze’de sivillerin öldürülmesinin yanı sıra Filistinli silahlı grupların yoğun nüfuslu bölgelerde esir tutmasının savaş suçu anlamına gelebileceğini söyledi.

İsrail, operasyonun Cumartesi günü Gazze’nin merkezindeki Nuseyrat bölgesinde, Hamas’ın rehineleri iki ayrı apartmanda tuttuğu yerleşim bölgesinin kalbinde, hava saldırısıyla birlikte gerçekleştirildiğini söyledi.

Gazze sağlık yetkililerine göre operasyonda 270’den fazla Filistinli öldürüldü.

Sözcü Jeremy Laurence, “Baskının bu kadar yoğun nüfuslu bir bölgede gerçekleştirilme şekli, savaş yasalarında belirtilen ayrım, orantılılık ve tedbir ilkelerine İsrail kuvvetleri tarafından uyulup uyulmadığı konusunda ciddi şüphe uyandırıyor.” BM insan hakları ofisi adına şunları söyledi.

Laurence, Filistinli silahlı gruplar tarafından bu kadar yoğun nüfuslu bölgelerde rehin tutulmasının “Filistinli sivillerin yanı sıra rehinelerin hayatlarını da düşmanlıklardan kaynaklanan ek risk altına soktuğunu” ekledi.

“Her iki tarafın da yaptığı tüm bu eylemler savaş suçu teşkil edebilir” dedi.
Açıklamaya yanıt olarak İsrail’in Cenevre’deki Birleşmiş Milletler Daimi Misyonu, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri’ni “İsrail’e iftira atmak”la suçladı.

Heyet, “Bu savaşın sivillere olan bedeli her şeyden önce Hamas’ın sivillere verilen zararı en üst düzeye çıkarmaya yönelik kasıtlı stratejisinin ürünüdür” dedi.

İsrail’in kayıtlarına göre Gazze’deki çatışma, Hamas savaşçılarının 7 Ekim’de İsrail’e saldırarak yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmesiyle tetiklendi. Hamas yönetimindeki bölgedeki sağlık yetkililerine göre, İsrail’in Gazze’yi daha sonra bombalaması ve işgali 37.000’den fazla Filistinliyi öldürdü.

Silahlı kişiler, 7 Ekim’de yaklaşık 250 rehineyi Gazze’ye geri götürdü; bunların 100’den fazlası, Kasım ayında bir hafta süren ateşkes sırasında İsrail hapishanelerinde tutulan yaklaşık 240 Filistinli karşılığında serbest bırakıldı.

İsrail’in kayıtlarına göre kıyı bölgesinde 116 rehine kaldı; bunlardan en az 40’ı İsrailli yetkililerin gıyabında öldüğünü ilan etti.