Bulgaristan tekrar erken seçime gidiyor

Bulgaristan tekrar erken seçime gidiyor

Bulgarlar üç yıl içinde altıncı parlamento seçimleri için Pazar günü sandık başına gidiyor, ancak analistler oylamanın uzun süreli siyasi istikrarsızlığa son verebilecek ve ekonomik reformların önündeki engelleri kaldırabilecek istikrarlı bir hükümet ortaya çıkarma ihtimalinin düşük olduğunu söylüyor.

Avrupa Birliği’nin en fakir üyesi olan Bulgaristan, 2020’deki yolsuzlukla mücadele protestolarından bu yana döner kapı hükümetleriyle boğuşuyor ve bir dizi seçim, sallantılı koalisyonların hızla dağılmasına neden oluyor.

Son kamuoyu yoklamaları hiçbir partinin çoğunluğu elde edemeyeceğini gösteriyor ve oylar geldikten sonra yeni bir koalisyon görüşmeleri turuna zemin hazırlıyor.

Pazarlama ve halkla ilişkiler alanında çalışan 55 yaşındaki Antoaneta Hristova, “Daha iyi bir gelecek için oy veriyorum” dedi.

“Fakat dürüst olmak gerekirse, üç yılda yedi seçime daha doğru gittiğimizi düşünüyorum. Uzun süredir Avrupa’nın alay konusu olduk.”

Anketler sabah saat 07.00’de (04.00 GMT) açıldı ve akşam 20.00’de kapanacak. (17:00 GMT), çıkış anketleri sandıklar kapandıktan hemen sonra açıklanacak. İlk kısmi sonuçların gece yarısı (21:00 GMT) civarında bekleniyor.

Bulgarlar da Avrupa Parlamentosu için kendi temsilcilerini seçecekler ancak seçim yorgunluğu bir sorun olabilir. Gallup anketine katılanların yalnızca %40’ı oy kullanmayı planladığını söyledi. Eyalet seçim komisyonu, sabah 11 itibarıyla her iki ankette de katılımın yüzde 8,5 civarında olduğunu söyledi.

Sofya’da sabahın erken saatlerinde oy kullanan 59 yaşındaki inşaat işçisi Georgi Harizanov, “Durumu iyileştirmek ve çocuklar için işleri daha iyi hale getirmek için oy veriyorum. Burada işler gerçekten kötüye gidiyor, çok fazla suç var” dedi.

Bulgaristan’ın, AB fonlarının gıcırdayan altyapısına akışını hızlandırmak ve avroyu benimsemeye ve Avrupa’nın açık sınır Schengen Bölgesi’ne tam olarak katılmaya teşvik etmek için istikrarlı, iyi işleyen bir hükümet dönemine ihtiyacı var.

Avro bölgesine katılım planları, enflasyon hedeflerinin kaçırılması nedeniyle iki kez ertelendi. Katılım şu anda 25 Ocak 2025 olarak planlanıyor.

Pazar günkü oylama, merkez sağ GERB partisi ile reformcu Değişime Devam Ediyoruz (PP) partisinden oluşan koalisyonun Mart ayında çökmesiyle tetiklendi.

Cuma günü BTA haber ajansı tarafından yayınlanan son Gallup anketi, GERB’i %25,9 oy oranıyla öne çıkarırken, onu üç parti ikincilik için kıyasıya bir yarış içinde izliyor.

Aşırı milliyetçi Rusya yanlısı Diriliş partisi PP ve esas olarak Bulgaristan’daki büyük etnik Türk azınlığı temsil eden Haklar ve Özgürlükler Hareketi’nin sırasıyla %15,7, %15,5 ve %15,3 oy aldığı görüldü.

GERB lideri ve eski Başbakan Boyko Borissov, oy kullandıktan sonra seçimlerin istikrarlı bir hükümet kurulmasına yol açmasının önemli olduğunu söyledi.

Gazetecilere verdiği demeçte, “Sonuç ne olursa olsun meşruiyete ihtiyacımız var” dedi.