Biden ve Macron resmi ziyaret sırasında Orta Doğu ve Ukrayna’yı görüştü

Biden ve Macron resmi ziyaret sırasında Orta Doğu ve Ukrayna’yı görüştü

D-Day’in 80. yıldönümünü anma töreninden yeni çıkan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Orta Doğu, Ukrayna ve ticaret konularını içeren bir devlet ziyareti için Cumartesi günü ABD Başkanı Joe Biden’ı Paris’te karşıladı.

Macron, yanında Biden ile birlikte Elysee başkanlık sarayında gazetecilere verdiği demeçte, iki ülkenin İsrail’in Gazze’deki militan grup Hamas’la savaşının bölgesel olarak tırmanmasını önlemek için daha fazla çalışacaklarını ve İsrail ile Hizbullah arasındaki gerilimi yatıştırmaya odaklanacaklarını söyledi.

Macron, “Özellikle Lübnan’da bölgesel bir patlamayı önlemek için birlikte çabalarımızı iki katına çıkarıyoruz” dedi. Hizbullah, Lübnan’da İran destekli bir siyasi hareket ve milis gücüdür.

Her iki adam da Ekim ayından bu yana Hamas tarafından tutulan dört rehinenin İsrail güçleri tarafından kurtarılmasını memnuniyetle karşıladı. Biden, “Tüm rehineler eve dönene ve ateşkes sağlanana kadar çalışmayı bırakmayacağız” dedi.

Biden, Ekim ayında ülkeye saldırmasının ardından Hamas’ı takip eden İsrail’in sadık bir destekçisi oldu. Ancak on binlerce Filistinlinin ölümü, Biden’ın İsrail’e yönelik sol eğilimli siyasi tabanını bozdu ve Kasım ayında yeniden seçilmek için Cumhuriyetçi Donald Trump’a karşı yarışırken ona zarar verdi.

Son birkaç gününü D Günü gazilerini kutlayarak ve demokratik değerleri yücelterek geçiren Biden ve Macron, gazetecilerin sorularını kabul etmedi.

Cumartesi ziyareti, ikonik Arc de Triomphe’de, liderlerin Meçhul Asker Mezarı’nda saygılarını sunduğu ve kemerden sarkan devasa bir Fransız bayrağının başlarının üzerinde rüzgarda dalgalandığı bir törenle başladı.

Biden ve Macron, eşleriyle birlikte gazileri selamladı. Daha sonra at sırtındaki Fransız muhafızların eşliğinde başkentin ünlü Avenue des Champs-Elysees’sinden geçerek Elysee’ye doğru ilerlediler.

Gün, Fransa başkanlık sarayında Pharrell Williams ve John McEnroe gibi ünlülerin siyasi ve ticari liderlerle bir araya geldiği bir akşam yemeğiyle sona erdi. Macron ayrıca 100 yaşındaki İkinci Dünya Savaşı gazisi Harold Terrens ve 96 yaşındaki gelini Jeanne Swerlin’i de misafir olarak ağırladı. Çift cumartesi günü erken saatlerde evlendi.

Biden ve Macron, Avustralya ile denizaltı anlaşması nedeniyle geçmişte yaşanan gerginliklere rağmen sıcak bir ilişki paylaşıyor. Biden, 2022 yılında Macron’u Beyaz Saray’a resmi ziyarette ağırlamıştı.

Ülkelerinin Ukrayna’ya verdiği destek ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e karşı muhalefeti konusunda aynı fikirdeler ve başkanlar tarafından yayınlanan ortak “yol haritası”, Kiev’e yardım etmek için dondurulmuş Rus varlıklarını kullanma çabalarını destekleme taahhüdünü içeriyordu.

Rus varlıklarından elde edilen karların elde edilmesi bazı ülkelerde endişelere yol açtı, ancak ABD Hazine Bakanlığı’ndan bir yetkili Salı günü ABD ve G7 ortaklarının ilerleme kaydettiğini söyledi.

Biden, Putin’in Ukrayna ile savaşında başarılı olması halinde bununla kalmayacağını söyledi.

“Bu Ukrayna’dan çok daha fazlası. Tüm Avrupa tehdit altında olacak ama biz buna izin vermeyeceğiz” dedi. “ABD, Ukrayna’nın yanında güçlü duruyor. Müttefiklerimizin yanındayız. Fransa’nın yanındayız.”

Biden, Cuma günü Paris’te Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir araya gelerek ABD Kongresi’nin son askeri yardımı onaylamada aylar süren gecikmesinden dolayı özür diledi ve Zelenskiy, Fransa Ulusal Meclisi’ne seslendi.

Ukrayna’nın ötesinde, Atlantik’in iki yakası arasındaki ticaret sorunları, özellikle de Biden’ın Ağustos 2022’de yasalaştırdığı ABD Enflasyonu Azaltma Yasası nedeniyle büyük önem taşıyor. Avrupalı ​​yetkililer bunu, AB şirketlerinin yatırımlarını çeken korumacı bir hareket olarak görüyor.

Macron, kendisinin ve Biden’ın Cumartesi günü IRA’nın Avrupa ekonomisi üzerindeki sonuçlarını tekrar tartıştıklarını söyledi. 2022’de Washington’a yaptığı devlet ziyareti sırasında IRA’yı eleştirmesine rağmen Macron ve Avrupalı ​​müttefikleri o zamandan bu yana Washington’dan çok az taviz aldı.

Macron, “Amerika Birleşik Devletleri ile Avrupa ekonomileri arasında, düzenleme ve yatırım seviyeleri açısından ekonomilerimizin yeniden senkronizasyonuna doğru ilerlemeyi gerçekten istiyoruz” dedi.