Hamas, İsrail’in kalıcı ateşkes ilan etmesini ve Gazze’den tamamen çekilmesini istiyor

Hamas, İsrail’in kalıcı ateşkes ilan etmesini ve Gazze’den tamamen çekilmesini istiyor

Filistinli militan gruptan üst düzey bir yetkili Salı günü yaptığı açıklamada, İsrail’in kalıcı ateşkes ve Gazze Şeridi’nden tamamen çekilme yönünde “açık” bir taahhütte bulunmaması halinde Hamas’ın herhangi bir anlaşmayı kabul edemeyeceğini söyledi.

Hamas ve İsrail arasındaki görüşmelerde ABD ve Mısır’ın yanı sıra arabuluculuk yapan Katar da İsrail’i, anlaşmaya varılması için tüm hükümetinin desteğini alan net bir tutum sergilemeye çağırdı.

Hamas yetkilisi Usame Hamdan televizyonda yayınlanan basın toplantısında, “Kalıcı bir ateşkesi, Gazze Şeridi’nden tamamen çekilmeyi ve buna göre gerçekten ciddi bir takas anlaşmasını tamamlamayı sağlamayan, garanti etmeyen ve sağlamayan bir anlaşmayı kabul edemeyiz” dedi. .

ABD Başkanı Joe Biden’ın Cuma günü sunduğu üç aşamalı teklifin ilk aşaması, İsrail güçlerinin Gazze’nin “nüfuslu tüm bölgelerinden” çekileceği ve yaşlılar ve kadınlar da dahil olmak üzere bazı rehinelerin serbest bırakılacağı altı haftalık bir ateşkes içeriyordu. Yüzlerce Filistinli mahkumla takas.

Bu plan kapsamında, Hamas ve İsrail aynı aşamada, Biden’ın “Hamas taahhütlerini yerine getirdiği sürece” süreceğini söylediği kalıcı bir ateşkes müzakere edecek.

İkinci aşamada Biden, erkek askerler de dahil olmak üzere hayatta kalan tüm rehinelerin değiş tokuş edileceğini, İsrail güçlerinin Gazze’den çekileceğini ve kalıcı ateşkesin başlayacağını söyledi.

Hamdan şunları söyledi: “İsrail, tüm rehin aldığı tek bir aşama istiyor, ardından halkımıza yönelik saldırganlığını ve savaşını yeniden başlatıyor.”

“Arabuluculardan İsrail işgalinden kalıcı bir ateşkes ve tamamen geri çekilme konusunda net bir pozisyon almalarını istiyoruz” diye ekledi.

Hamas daha önce önerinin içeriğini olumlu karşıladığını belirtmişti.

ABD Pazar günü yaptığı açıklamada, Hamas’ın önerilen planı kabul etmesi halinde İsrail’in de aynı yolu izlemesini beklediğini söyledi.

Teklifin üçüncü aşaması, sekiz ay süren savaş nedeniyle harap olan bölgenin büyük bir yeniden inşa planını ve ölen rehinelerin kalıntılarının ailelerine iadesini içerecek.