Arabulucular İsrail ve Hamas’ı Biden’ın Gazze barış planını tamamlamaya çağırıyor

Arabulucular İsrail ve Hamas’ı Biden’ın Gazze barış planını tamamlamaya çağırıyor

Gazze çatışması arabulucuları Cumartesi günü İsrail ve Hamas’ı, ABD Başkanı Joe Biden’ın ana hatlarını çizdiği ve Gazze’deki insanlara, rehinelere ve ailelerine acil yardım sağlayacağını söyledikleri ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasını sonuçlandırmaya çağırdı.

İsrail, Hamas iktidarda kaldığı sürece savaşın resmi olarak sona ermeyeceğini söyleyerek, Filistinli grup tarafından geçici olarak memnuniyetle karşılanan ateşkes teklifinin zamanlaması ve yorumlanması konusunda soruları gündeme getirdi.

Biden Cuma günü yaptığı açıklamada, İsrail’in, arabulucular aracılığıyla “düşmanlıklara kalıcı bir son verilmesi” müzakeresi yapılırken, İsrail ordusunun kısmen geri çekilmesini ve bazı rehinelerin serbest bırakılmasını içeren ilk altı haftalık ateşkesi içeren bir anlaşma önerdiğini söyledi.

ABD, Mısır ve Katar aylardır savaşın sona ermesi için arabuluculuk yapmak istiyor ancak anlaşmanın zor olduğu ortaya çıktı.

Biden, önerinin aynı zamanda “Hamas’ın iktidarda olmadığı Gazze’de daha iyi bir ‘ertesi gün’ yaratacağını” söyledi. Bunun nasıl başarılabileceği konusunda ayrıntılı bilgi vermedi. İran destekli İslamcı grup, gönüllü olarak kenara çekileceği veya silahsızlanabileceğine dair herhangi bir belirti vermedi.

Başbakan Binyamin Netanyahu’nun ofisi Cumartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail’in “Hamas’ın askeri ve idari yeteneklerinin yok edilmesinden” önce kalıcı bir ateşkesi kabul edeceği yönündeki herhangi bir fikrin “başlangıç ​​dışı” olduğunu söyledi.

Koalisyonunun iki üyesi, Hamas’ı yok etmeden savaşı sona erdirecek bir anlaşmaya varması halinde hükümetten çekilme tehdidinde de bulundu.

Hamas Cuma günü yaptığı açıklamada “olumlu ve yapıcı bir şekilde” harekete geçmeye hazır olduğunu söyledi. Ancak üst düzey yetkili Mahmud Mardawi, Katar televizyonuna teklifin ayrıntılarının henüz ulaşmadığını söyledi.

“İşgal ordusunun geri çekilmesi ve ateşkes talebi karşılanmadan hiçbir anlaşmaya varılamaz” dedi. Hamas İsrail’in yok edilmesine kararlılığını sürdürüyor.

İsrail, Hamas tehdidini ortadan kaldırma kampanyasını sürdüreceğini söyleyerek yalnızca rehineler karşılığında savaşı askıya almaya istekliydi. Hamas herhangi bir anlaşmanın İsrail’in savaşı sona erdirecek, askerlerinin tamamının geri çekilmesi gibi somut adımlar atmasını gerektirmesini istiyor.

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili, ABD ile İsrail’in Hamas’ın geleceğine ilişkin bakış açıları arasındaki olası bir ayrılığın sorulması üzerine, bunun yoruma açık olabileceğini ve gelecekte Mısır ve Katar’ın hareket üzerindeki etkisine bağlı olabileceğini öne sürdü.

Yetkili, gazetecilere verdiği demeçte, “Anlaşmanın İsrail ve Hamas tarafından tanımlanacağından hiç şüphem yok.” dedi.

“Ve bence düzenlemeler ve bazı ertesi gün planlamaları, Hamas’ın askeri kapasitesinin İsrail’i tehdit edecek şekilde yeniden canlandırılmasının bu düzenleme kapsamında büyük ölçüde kısıtlanmasını sağlamaya yardımcı oluyor ve sanırım başkan şöyle dedi: Konuşmasında Hamas’ın yeniden silahlanamayacağını garanti altına aldı.”

SAVAŞ AYLARI

İsrail’in kayıtlarına göre savaş, 7 Ekim’de Hamas liderliğindeki Filistinli savaşçıların Gazze’den İsrail’in güneyine saldırarak çoğu sivil olmak üzere 1.200’den fazla insanı öldürmesi ve 250’den fazlasını rehin almasıyla başladı.

Ölenlerin çoğunun sivil olduğunu söyleyen Filistin sağlık yetkililerine göre, İsrail’in Gazze’ye yönelik kara ve hava saldırıları bölgeyi harabeye çevirdi, yaygın açlığa yol açtı ve 36.000’den fazla kişinin ölümüne yol açtı. Gazze işgalinden bu yana 290’dan fazla İsrail askeri öldürüldü.

Bir zamanlar savaşın arkasında duran İsrail halkı, rehinelerin akıbetiyle ilgili endişelerin ortasında yorgunluk belirtileri gösteriyor.

Netanyahu’ya acil durum koalisyonunda katılan merkezci eski general Benny Gantz, başbakanın kendisiyle birlikte Gazze’de bir sonraki gün planı oluşturmaması halinde gelecek hafta kaçma tehdidinde bulundu.

Ancak bunun ertelenebileceğine dair olası bir işaret olarak Gantz, Cumartesi günü Biden’a olan takdirini dile getirdi ve İsrail savaş kabinesinin “sonraki adımlara karar vermek için” toplanması yönünde çağrıda bulundu.

Çarşamba günü Netanyahu’nun Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi, savaşın en azından 2024’ün geri kalanında devam etmesini beklediğini söyledi.
İsrail’in ana müttefiki ABD’de, Gazze’deki sivillerin çektiği acıların boyutu, Kasım seçimlerinde ikinci başkanlık dönemini kazanmayı ümit eden Biden üzerinde baskı yarattı.

Biden, Cuma günkü konuşmasında İsrail liderliğini, savaşın “süresiz” devam etmesini isteyenlerin baskısına direnmeye çağırdı.

Netanyahu’nun yakında Washington’da bu iddiayı çürütme şansı olabilir. Ofisi, üst düzey milletvekillerinin Kongre’nin her iki kanadına da hitap etme davetini kabul ettiğini ve bunun kendisini dört kez böyle bir görünüme sahip ilk yabancı lider yapacağını söyledi.

Netanyahu, bundan onur duyduğunu ve bu fırsatı “Amerikan halkının temsilcilerine ve tüm dünyaya, bizi yok etmeye çalışanlara karşı haklı savaşımız hakkındaki gerçeği” anlatmak için kullanacağını söyledi.
Muhalefet lideri Yair Lapid, iktidardaki dini-sağ koalisyondaki aşırı milliyetçi gruplar isyan etse bile partisinin bunu destekleyeceğini söyleyerek Netanyahu’yu rehineler ve ateşkes anlaşması yapmaya çağırdı. Lapid’in sözü, anlaşmanın muhtemelen parlamentodan geçeceği anlamına geliyordu.