Refah kampına yönelik İsrail saldırısı 45 kişinin ölümüne neden oldu

Refah kampına yönelik İsrail saldırısı 45 kişinin ölümüne neden oldu

İsrail’in Gazze şehri Refah’ta bir çadır kampında bir yangına neden olan hava saldırısı, Pazartesi günü yetkililerin açıklamasına göre 45 kişinin ölümüne yol açtı ve küresel liderlerden İsrail’in saldırısını durdurmak için Dünya Mahkemesi kararının uygulanmasını isteyen bir tepki aldı.

Filistinli aileler, Pazar gecesi geç saatlerde gerçekleşen bir saldırıda çadırların ve gecekondu metal barınakların alev almasının ardından ölülerini defnetmek için hastanelere koştular.

Gazze’deki Hamas’ı ortadan kaldırmaya çalışan İsrail ordusu, Refah’ta İslamcı militan grubun komutanlarına yönelik gerçekleştirdiği bir saldırının yangına neden olduğuna dair raporları araştırdığını söyledi. Başbakan Benjamin Netanyahu, saldırının sivil kayıplara neden olmak amacıyla gerçekleştirilmediğini belirtti.

“Refah’ta zaten yaklaşık 1 milyon sivil sakini tahliye ettik ve sivil olmayanlara zarar vermemek için elinden geleni yaptık, ancak maalesef trajik bir şekilde yanlış giden bir şeyler oldu,” dedi ve muhalefet milletvekillerinin bağırmasıyla kesilen parlamentoda bir konuşma yaptı.

Hayatta kalanlar, İsrail kuvvetlerinin iki hafta önce Refah’ın doğusunda karadan saldırıyı başlatmasının ardından binlerce kişinin barındığı Tel Al-Sultan mahallesine saldırı düzenlediği sırada ailelerin uyumaya hazırlandığını söyledi.

“Biz dua ediyorduk… Ve çocuklarımızın yataklarını hazırlıyorduk. Hiçbir olağandışı durum yoktu, ansızın çok yüksek bir ses duyduk ve etrafımızda yangın çıktı,” dedi kırmızı başörtülü bir Filistinli anne olan Umm Mohamed Al-Attar.
“Tüm çocuklar başladılar bağırmaya… Ses çok korkutucuydu; sanki metal üzerimize çökecek gibiydik ve şarapneller odalara döküldü.”

Reuters tarafından elde edilen video görüntüleri, karanlıkta yanan bir yangını ve insanların panik içinde bağırmasını gösteriyordu. Genç bir grup adam, dalgalı demir levhaları uzaklaştırmaya çalışıyordu ve tek bir itfaiye aracından bir hortumun alevleri söndürmeye başlamasını gösteriyordu.

Hamas tarafından yönetilen Gazze’deki sağlık görevlileri, ölenlerin yarısından fazlasının kadın, çocuk ve yaşlılar olduğunu ve ağır yanıkları olan insanlardan kayıpların muhtemelen artacağını söyledi.

Daha sonra medikler, Pazartesi günü Refah’ta bir eve yapılan bir İsrail hava saldırısının yedi Filistinliyi öldürdüğünü ve birkaç kişinin yaralandığını belirtti.

Tıp uzmanları daha sonra Rafah’taki bir evde Pazartesi günü gerçekleşen İsrail hava saldırısının yedi Filistinliyi öldürdüğünü, birkaç kişinin ise yaralandığını söylediler.

İsrail ordusu, Pazar günü gerçekleşen saldırının, “kesin istihbarat” temelli olduğunu ve Hamas’ın Batı Şeria’daki ikinci ve daha büyük Filistin bölgesi başkan yardımcısını, İsraillilere yönelik ölümcül saldırıların arkasındaki başka bir yetkiliyi ortadan kaldırdığını söyledi.

Bu, Gazze’nin güney ucundaki Rafah bölgesinden İsrail’e ateşlenen sekiz roketin engellenmesinin ardından geldi.

İsrail, Cuma günü en üst düzeydeki BM mahkemesinin durdurulması yönünde karar vermesine rağmen saldırısını sürdürdü, mahkemenin kararının askeri eyleme bir dereceye kadar olanak tanıdığını belirterek. Mahkeme ayrıca Hamas’ın Gazze’de elinde tuttuğu rehinelerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması yönündeki çağrıları yineledi.

ABD, İsrail’i sivilleri korumak için daha fazla dikkatli olmaya çağırdı, ancak Rafah baskınına son verilmesini talep etmedi.
Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, “İsrail’in Hamas’ı hedef almak için bir hakkı var ve bu saldırının İsrailli sivillere yönelik saldırılardan sorumlu olan iki üst düzey Hamas teröristini öldürdüğünü anlıyoruz” dedi. Ancak, açık olduğumuz gibi, İsrail’in sivilleri korumak için mümkün olan her önlemi alması gerekiyor.”

Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail’in son saldırılarından “şok olduğunu” belirtti. “Bu operasyonlar durmalı. Rafah’ta Filistinli siviller için güvenli alanlar yok,” dedi. Daha sonra Paris’te binlerce gösterici, Gazze’deki saldırıyı protesto etmek için bir araya geldi.