Dünya Mahkemesi’nin Rafah kararı, İsrail’in söylediğine göre tüm taarruzu dışlamıyor

Dünya Mahkemesi’nin Rafah kararı, İsrail’in söylediğine göre tüm taarruzu dışlamıyor

İsrailli yetkililer, İsrail’in, Dünya Mahkemesi’nin Gazze’nin güneyindeki Refah’a yönelik askeri saldırısını durdurma kararının burada bir miktar askeri operasyona yer açtığını düşündüğünü söyledi.

Güney Afrika’nın İsrail’i soykırımla suçlayan davasında verilen acil kararda, Uluslararası Adalet Divanı yargıçları Cuma günü İsrail’e, İsrail’in Hamas savaşçılarının kökünü kazıdığını söylediği Refah’a yönelik saldırılarını derhal durdurması talimatını verdi.

Başbakan Binyamin Netanyahu’nun ulusal güvenlik danışmanı Tzachi Hanegbi Cumartesi günü İsrail’in N12 televizyonuna verdiği demeçte, “Bizden istedikleri, Refah’ta soykırım yapmamamızdır. Biz soykırım yapmadık ve yapmayacağız.”

Refah saldırısının devam edip etmeyeceği yönündeki soruya Hanegbi şunları söyledi: “Uluslararası hukuka göre kendimizi savunma hakkımız var ve deliller, mahkemenin bizi kendimizi savunmaya devam etmekten alıkoymadığıdır.”

Merkezi Lahey’de bulunan UAD, Hanegbi’nin sözleri hakkında hemen yorum yapmadı. Hamas da hemen yorum yapmadı.
Başka bir İsrailli yetkili, UAD’nin veya Dünya Mahkemesi’nin kararının şartlı olduğunu ifade eden ifadesine dikkat çekti.

Adının açıklanmaması kaydıyla yetkili, “Refeh operasyonuna ilişkin emir genel bir emir değildir” dedi.

Kararı okuyan UAD Başkanı Nawaf Salam, mahkemenin İsrail’e durumu iyileştirmek için adımlar atması yönündeki son talimatından bu yana Gazze’deki durumun kötüleştiğini ve yeni bir acil durum emri için koşulların yerine getirildiğini söyledi.

“İsrail devleti (…) Refah vilayetindeki askeri saldırılarını ve Gazze’deki Filistinli grubun yaşam koşullarının tamamen veya kısmen fiziksel olarak yok olmasına yol açabilecek diğer tüm eylemleri derhal durduracaktır. ” dedi Selam.

İsrailli yetkili, bu ifadenin her türlü askeri eylemi dışlamadığını söyledi.

Yetkili, “Refah’ta ya da başka bir yerde, Gazze’deki sivil nüfusun kısmen ya da tamamen yok olmasına neden olacak yaşam koşullarına zarar verebilecek herhangi bir askeri eylem asla yapmadık ve yapmayacağız.” dedi.

Mahkemenin emirlerini uygulama olanağı olmasa da dava, İsrail’in Gazze’deki Filistinli silahlı grup Hamas’a karşı yürüttüğü kampanya nedeniyle giderek artan diplomatik izolasyonunun bir işareti.

İsrail, Hamas liderliğindeki militanların geçen yıl 7 Ekim’de İsrail’in güneyindeki topluluklara baskın yapmasının ardından Hamas’ı ortadan kaldırmak amacıyla Gazze’ye saldırı başlattı. ICJ kararından bu yana saldırılarına devam etti.

Gazze sağlık bakanlığı, saldırıda yaklaşık 36.000 Filistinlinin öldürüldüğünü ve Gazze’nin büyük kısmının harap olduğunu açıkladı. İsrail’in kayıtlarına göre 7 Ekim’de yaklaşık 1.200 kişi öldürüldü ve 250’den fazla kişi rehin alındı.