İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin cenaze töreni düzenlendi

İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin cenaze töreni düzenlendi

Güncelleme Reisi’nin cenaze namazı Hamaney önderliğinde kılındı.

İranlı binlerce kişi, hafta sonu Azerbaycan sınırına yakın bir helikopter kazasında dış işleri bakanı ve yedi kişi ile birlikte ölen Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi için Tebriz şehrinde toplandılar.

Devlet televizyonu, siyah kıyafetler giymiş birçok yas tutanı gösteren canlı görüntüler yayınlarken, milli bayrağa sarılmış tabutları taşıyan beyaz çiçeklerle süslenmiş bir kamyonun kalabalık arasından yavaşça geçirildiği görüldü.

Tebriz milletvekili Masoud Pezeshkian, “Herkes, renk, etnik köken veya dil ayrımı yapmaksızın şehit düşen cumhurbaşkanına ve arkadaşlarına veda etmek için buraya geldi.” dedi.

Devlet televizyonu Tebriz’de büyük bir kalabalığın göründüğünü söylese de, bazı iç çevreler, İslam Cumhuriyeti’nin 45 yıllık tarihinde diğer üst düzey figürlerin ölümleri için yapılan anmalarla karşılaştırıldığında kamusal yasın belirgin bir şekilde azaldığını görüyorlar.
İran, Raisi için beş günlük yas ilan ettiğinde, 2020’de Irak’ta bir ABD füzesi tarafından öldürülen silahlı kuvvetlerin elit Devrim Muhafızları komutanlarından Kasım Süleymani’nin ölümüne eşlik eden duygusal retoriğin pek olmadı.

Reisi’nin cenazesi, uzak kazanın olduğu yere en yakın büyük şehir olan Tebriz’den Tahran havaalanına götürüldü, ardından Kum’a götürülecek. Oradan, başkente dönüp Tahran’ın Büyük Mosalla Camii’nde yatacak ve ardından doğusundaki Mashhad, İran’daki memleketine defnedilmek üzere Perşembe günü geri götürülecek.

Yas tutanlar, kazada ölen Raisi, Dışişleri Bakanı Hossein Amirabdollahian, Tabriz şehrinin cuma namazı lideri ve diğer yetkililerin resimlerini taşıdılar.