İran Cumhurbaşkanı Raisi’yi taşıyan helikopter düştü, arama devam ediyor

İran Cumhurbaşkanı Raisi’yi taşıyan helikopter düştü, arama devam ediyor

Güncelleme / 20 Mayıs 2024 06:18

İran Kızılayı: Cumhurbaşkanının helikopter kazasından “hayatta belirtisi yok.”

İranlı bir yetkili, yoğun sisin hakim olduğu dağlık bir bölgeyi geçerken, İran Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi ve dışişleri bakanını taşıyan bir helikopterin Pazar günü düştüğünü ve kurtarma ekiplerinin olay yerine ulaşmaya çalıştığını Reuters’a bildirdi.

Yetkili, Raisi ve Dışişleri Bakanı Hossein Amirabdollahian’ın “helikopter kazası sonrası risk altında olduğunu” ve kazanın İran’ın kuzeybatısındaki Azerbaycan sınırından bir ziyaretten dönüşte meydana geldiğini söyledi.

“Umudumuzu koruyoruz ama kazadan gelen bilgiler çok endişe verici,” diyen yetkili Reuters’a ismini vermeden konuştu.

Devlet TV’si, en az bir yolcunun ve bir mürettebat üyesinin kurtarıcılarla iletişimde olduğunu belirten bir yetkiliyi alıntıladı.

Türk bir drone, helikopterin enkazı olduğu şüphelenilen bir ısı kaynağını belirledi ve olası kaza yerinin koordinatlarını İran makamlarıyla paylaştı. Anadolu ajansı, İran Devrim Muhafızlarıyla ordunun tüm kaynaklarının arama kurtarma operasyonlarında kullanılmasını emreden İran ordusunun başındaki yetkilinin sözlerini aktardı.

İran Devlet Başkanlığı Ajansı, kötü hava koşullarının kazaya neden olduğunu ve kurtarma çalışmalarını zorlaştırdığını söyledi. Resmi haber ajansı IRNA, Raisi’nin ABD yapımı Bell 212 tipi bir helikopterde uçtuğunu belirtti.

İran ordusunun başı, ordu ve elit Devrim Muhafızlarının tüm kaynaklarının arama kurtarma operasyonlarında kullanılması talimatını verdi.

Daha önce, ulusal yayıncı ülke genelinde Raisi için düzenlenen duaları göstermek üzere tüm düzenli programları durdurmuştu.

Pazartesi sabahın erken saatlerinde, kar fırtınası arasında aydınlatıcı ceketler ve baş fenerleri takmış bir kurtarma ekibinin, el fenerleriyle buzlanmış bir yamaçta bir GPS cihazı etrafında toplandığına dair yayın yapıldı.