İsrail, Dünya Mahkemesi’ne Güney Afrika davasının soykırımı ti’ye aldığını söyledi

İsrail, Dünya Mahkemesi’ne Güney Afrika davasının soykırımı ti’ye aldığını söyledi

İsrail, Cuma günü Uluslararası Adalet Divanı’nda Gazze operasyonlarının askeri zorunluluğunu savundu ve Güney Afrika’nın Refah’taki operasyonları durdurması ve Filistin topraklarından çekilmesini isteyen bir talebi reddetmesini istedi.

İsrailli Adalet Bakanlığı yetkilisi Gilad Noam, İsrail’i Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal etmekle suçlayan Güney Afrika’nın davanın “tamamen gerçeklerden ve koşullardan kopuk” olduğunu belirtti.

“(Dava), soykırım suçlamasını alay konusu yapıyor,” dedi Noam. İsrailli yetkili, soykırımı yasaklayan uluslararası antlaşmaya, İkinci Dünya Savaşı’ndaki Avrupa Yahudileri Holokostu’ndan sonra kabul edilen en kutsal antlaşmanın “iğrenç bir şekilde suiistimal edildiğini” belirtti.

Antlaşmaya göre, tüm ülkelerin soykırımı önlemek için harekete geçmeleri gerekiyor ve devletler arasındaki anlaşmazlıkları dinleyen Dünya Mahkemesi olarak da bilinen ICJ, Güney Afrika’nın bu dava dilekçesini sunma hakkına sahip olduğu sonucuna vardı.

İsrail’in sunum sırasında “yalancılar!” diye bağıran bir kadın güvenlik görevlileri tarafından çıkarıldı, bunun “Adalet Büyük Salonu” duruşma salonunda nadir bir protesto olduğu belirtildi.

Gazze’de trajik bir savaşın devam ettiğini ancak soykırımın olmadığını belirten Noam, “İsrail’in dava dilekçesini reddetme taleplerine daha önce karşı çıkmış olan mahkeme, İsrail’i Filistinlilere karşı soykırım eylemlerini önlemeye ve saldırıyı durdurmaya zorlamaktan uzak kalarak karar verdi.

İsrail’in sunumundan önce, birkaç düzine pro-İsrail protestocu dışarıda toplandı, 7 Ekim’de Hamas savaşçıları tarafından alınan rehinelerin fotoğraflarını sergileyerek ve serbest bırakılmasını talep ederek.

Geçen gün acil durum tedbirleri için savasını sunan Güney Afrikalı hukuk ekibi, İsrail askeri operasyonunu Filistin halkının yok edilmesine neden olmayı amaçlayan soykırımcı bir planın parçası olarak çerçeveledi.

Güney Afrika’nın Hollanda büyükelçisi Vusimuzi Madonsela, mahkemeden İsrail’i “derhal, tamamen ve koşulsuz olarak Gazze Şeridi’nin tamamından İsrail ordusunu çekmesini” istedi.

Güney Afrika, İsrail’in Gazze’nin güney kenarı Rafah’ta yaptığı askeri saldırıya acil önlem talebiyle geldi, burası, İsrail’in daha kuzeydeki saldırısından kaçan toprakların yarısının sığınağıydı.

İsrail’den Noam, İsrail’in askeri operasyonlarının sivillere değil, Rafah’ı bir üs olarak kullanan Hamas teröristlerine yönelik olduğunu ve burada tünellerin bulunduğunu, bu tünellerin rehineleri ve militanları Gazze’den kaçırmak için kullanılabileceğini söyledi.

Güney Afrika tarafından öne sürülen İsrail’e ait iddia edilen ihlallerin, “yasadışı davranış politikasının veya daha da ötesi soykırım politikasının bir kanıtı olmadığını” belirtti. İsrail’i askerlerini geri çekmeye zorlamak, Gazze’deki kalan rehineleri ölüme mahkum ederdi, Noam dedi.

Gazze Şeridi’nde İsrail’in yedi aylık saldırısı sonucunda sağlık yetkilileri, Perşembe günü enclave’daki 35,300’den fazla Filistinlinin öldüğünü söyledi. Savaş, Hamas militanlarının 7 Ekim’de İsrail’e saldırması ile başladı, 1,200 kişiyi öldürerek ve 253 kişiyi kaçırılarak.

Bu haftaki duruşmalar sadece acil önlemlerin alınmasıyla ilgilidir ve temel soykırım suçlaması hakkında mahkemenin karar verebilmesi muhtemelen yıllar alacak. Acil önlemler talebi hakkında bir kararın gelecek hafta bekleniyor.