ABD Temsilciler Meclisi, Biden’ı kınayarak İsrail’e silah sevkiyatı yapılmasını istedi

ABD Temsilciler Meclisi, Biden’ı kınayarak İsrail’e silah sevkiyatı yapılmasını istedi

Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi, Perşembe günü Cumhuriyetçilerin öncülüğünde, Başkan Joe Biden’ı İsrail’e silah göndermeye zorlayacak bir tasarıyı kabul etti. Bu tasarı, Biden’ın Hamas ile savaşında İsrail’in sivilleri korumak için daha fazla çaba göstermesini talep ederken, bomba gönderimlerini geciktirmesi nedeniyle Demokratları azarlamayı amaçlıyor.

İsrail Güvenlik Yardımı Destek Yasası, büyük ölçüde parti çizgileri boyunca 224’e karşı 187 oyla onaylandı. On altı Demokrat evet oyu veren çoğu Cumhuriyetçiye katıldı, ve üç Cumhuriyetçi ise çoğu Demokrat ile birlikte yasaya karşı çıktı.

Yasanın yürürlüğe girmesi beklenmese de, kabul edilmesi, Başbakan Benjamin Netanyahu’nun hükümetinin 7 Ekim’de İsrail’e saldırarak yaklaşık 1.200 kişiyi öldüren ve 253 kişiyi rehin alan militanları ortadan kaldırmaya çalıştığı sırada İsrail politikası üzerindeki derin ABD seçim yılı bölünmesini vurguladı.

Filistin yetkilileri, İsrail’in Gazze’deki kampanyası sırasında en az 35,272 sivilin öldüğünü söylüyor. Yetersiz beslenme yaygın ve kıyı şeridindeki bölgenin büyük bir kısmı evsiz kalmış durumda, altyapı yıkılmış durumda.

Cumhuriyetçiler, Biden’ı geniş çaplı Filistin yanlısı protestolarla karşı karşıya kaldıktan sonra İsrail’e sırtını dönmekle suçladı.

“Bu küresel sonuçları olan feci bir karardır. Bunun açıkça siyasi bir hesaplama olduğu ortada ve buna izin veremeyiz,” dedi Cumhuriyetçi Meclis Başkanı Mike Johnson, Çarşamba günü diğer parti liderleriyle düzenlediği basın toplantısında.

Demokratlar da diğer partiyi siyasi oyunlar oynamakla suçladı ve Cumhuriyetçilerin Biden’ın İsrail konusundaki tutumunu çarpıttığını söyledi.

“Bu ciddi bir yasama çabası değil, bu nedenle Temsilciler Meclisi Demokrat Grubu’nun en İsrail yanlısı üyelerinden bazıları hayır oyu verecek,” dedi Temsilciler Meclisi Demokrat Lideri Hakeem Jeffries, oylamadan önce düzenlediği basın toplantısında.

On yıllardır ABD askeri yardımlarının büyük bir alıcısı olan İsrail, Biden yönetiminin 2,000 libre (907-kg) ve 500 libre bombaların bir sevkiyatını geciktirmesi ve diğer silah sevkiyatlarını gözden geçirmesine rağmen, hala milyarlarca dolarlık ABD silahı almaya devam ediyor olacak.

ABD’li yetkililer, Dışişleri Bakanlığı’nın en son Salı günü İsrail için 1 milyar dolarlık bir silah yardımı paketini kongre inceleme sürecine soktuğunu söylediler.