İsrail güçleri, Kuzey ve Güney’den Gazze’deki saldırıyı sürdürüyor

İsrail güçleri, Kuzey ve Güney’den Gazze’deki saldırıyı sürdürüyor

İsrail güçleri Pazartesi günü Gazze’nin kuzey kenarındaki enkazlara derinlemesine ilerledi ve Hamas savaşçılarından bir bölgeyi geri almaya çalışırken, güneyde tanklar ve birlikler Rafah’a doğru ilerledi ve Filistinli siviller güvenliği aramak için kaçışıyorlar.

Hem kuzeyde hem de güneyde haftalarca süren en yoğun çatışmalar yaşanıyor. Rafah’taki İsrail operasyonları, Mısır sınırı olan bir ana yardım geçiş noktasını kapattı. İnsani gruplar, bu durumu daha da kötüleştirdiğini söylüyor.

Birleşmiş Milletler’e bağlı yabancı bir güvenlik görevlisi olan bir kişi Pazartesi günü, Rafah’a giden bir hastaneye seyahat eden Birleşmiş Milletler tarafından işaretlenmiş bir aracın vurulması sonucu öldü – Birleşmiş Milletler sözcüsüne göre bu, Gazze savaşındaki uluslararası Birleşmiş Milletler kaynaklı ilk ölüm, toplam Birleşmiş Milletler personeli ölüm sayısını yaklaşık 190’a çıkarıyor.

Gazze Sağlık Otoritesi, sınırdan geçişi yeniden açacak uluslararası baskı yapılmasını talep etti ki bu sayede yardım, tıbbi malzemeler ve jeneratörleri ve ambulansları çalıştırmak için yakıtın girmesine izin verilebilsin. – Adını vermeyen bir kadın şöyle dedi: “Nereye gideceğimizi bilmiyoruz. Bir yerden diğerine sürüldük… Sokaklarda koşuyoruz. Kendi gözlerimle gördüm. Tankı ve kepçeyi gördüm. O sokakta.” Orta Gazze Şeridi’ndeki El Nuseirat mülteci kampındaki bir eve yapılan İsrail hava saldırısında en az sekiz kişinin öldüğünü belirten Gazze Sivil Acil Durum Servisi sözcüsü Mahmud Basal, bazı diğer insanların yaralandığını ve kaybolduğunu söyledi.

Savaşta Filistinlilerin ölü sayısı şimdi 35.000’i aştı, son 24 saatte 57 kişi öldü. Gazze sağlık yetkililerinin verilerine göre, bu rakamlar sivillere ve savaşçılara ayrım yapmıyor. İsrail birlikleri Hamas’ı yok etmeye çalışıyor. Bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Pazartesi günü Washington’un total zafer hedefinin “muhtemel veya mümkün olmadığını” düşünmediğini söyledi.

Hamas’ın silahlı kanadı, İsrail bombardımanları nedeniyle dört İsrailli rehini koruyan militanlarla iletişimi kaybettiklerini söyledi. Bu rehineler arasında, Nisan ayının sonlarında Hamas tarafından yayınlanan bir videoda yer alan Amerikalı-İsrailli vatandaş Hersh Goldberg-Polin de bulunmaktadır.