İsrail, ateşkes görüşmelerinin anlaşma olmadan sona ermesinin ardından Refah’a saldırdı

İsrail, ateşkes görüşmelerinin anlaşma olmadan sona ermesinin ardından Refah’a saldırdı

Filistinli sakinlerin aktardığına göre İsrail güçleri Perşembe günü Refah’ın bazı bölgelerine saldırdı. Başbakan Benjamin Netanyahu, güney Gazze şehrine saldırırsa ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail’e silah temin etmeme tehdidini reddetti.

Bir İsrail yetkilisi Perşembe akşamı sona eren Gazze’deki çatışmaları durdurmak için Kahire’deki dolaylı müzakerelerin son turunun sona erdiğini ve İsrail’in Refah ve Gazze Şeridi’nin diğer bölgelerindeki operasyonuna planlandığı şekilde devam edeceğini belirtti.

İsrail, bir rehine serbest bırakma anlaşması için bir Hamas teklifine ilişkin itirazlarını arabuluculara sundu.

Netanyahu, bir video açıklamasında, “Gerekirse, tırnaklarımızla savaşırız,” dedi. “Ancak tırnaklarımızdan çok daha fazlamız var.”

Gazze’de, Filistinli militan gruplar Hamas ve İslam Cihadı’nın savaşçılarının şehrin doğu çeperlerine toplanmış İsrail tanklarına karşı tanksavar roketleri ve havanlar ateşlediklerini söyledi.

Refah’taki sakinler ve sağlık görevlileri, İsrail’in, en az üç kişinin ölümüne ve diğerlerinin yaralanmasına sebep olan Doğu Brezilya mahallesindeki bir cami yakınındaki saldırısının olduğunu belirtti.

Görüntüler, minarenin enkaz altında yattığını ve iki cesedin de battaniyelere sarılı olduğunu gösterdi.

Refah’ın Sabra mahallesindeki iki eve yönelik İsrail hava saldırısında, kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere en az 12 kişi öldü.
Ölenler arasında bir militan Al-Mücahit Tugayı’nın üst düzey komutanı ve ailesi ile başka bir grup liderinin ailesinin olduğunu sağlık görevlileri, yakınları ve grup belirtti.

İsrail, Hamas militanlarının Refah’ta saklandığını ve nüfusun, sahil enklavının çoğunu enkaza çeviren bombardımanlardan sığınak arayan yüz binlerce Gazze’li ile kaplandığını belirtti.

Beyaz Saray, İsrail’in Refah’ta geniş kapsamlı bir operasyon başlatmamasını umut ettiğini tekrarladı ve bu durumun İsrail’in Hamas’ı yenme amacını ilerletmeyeceğine inanmadığını belirtti.

Sözcü John Kirby, Hamas’ın İsrail tarafından büyük ölçüde baskı altında olduğunu ve grubun liderliğinin geriye kalanlarını avlamanın sivillere büyük risk taşıyan bir operasyondan daha iyi seçenekler olduğunu söyledi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısı Hamas’ın yönetimindeki Gazze Sağlık Bakanlığı tarafından 35.000’den fazla Filistinliyi öldürdüğünü ve neredeyse 80.000 kişiyi yaraladığını söyledi.

İsrail, 7 Ekim’de Hamas militanlarının İsrail’e sınır dışı saldırısına yanıt olarak operasyonunu başlattı ve yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdüler ve 252 kişiyi kaçırdılar. 128 rehine Gazze’de kalmaya devam ediyor ve 36’sı öldü ilan edildi, en son İsrail verilerine göre.

Biden, Çarşamba günü Refah’ta tam bir kara operasyonuna karşı en keskin uyarısını yaptı ve CNN’e şunları söyledi: “Eğer Refah’a girerlerse… silah temin etmeyeceğimi açıkça belirttim.”

İsrail’in Amerika Birleşik Devletleri’ne büyükelçisi, Refah üzerinden İsrail’e silah vermeme kararının Hamas ve ülkenin düşmanlarına “yanlış mesaj” gönderdiğini söyledi.

Büyükelçi Michael Herzog, “Bizi Refah ile ilgilenmek zorunda bırakıyor, çünkü bir şekilde Refah ile uğraşmak zorundayız,” dedi.

İsrail askeri operasyonlar için gereken mühimmatı elinde bulunduruyor ve Genel Kurmay Sözcüsü Deniz Kuvvetleri Tümamiral Daniel Hagari.

İsrail Silahlı Kuvvetleri, doğu Refah’ta 50 Filistinli silahlı adam öldürdü ve birçok tünel buldu. Hamas’tan henüz bir yorum gelmedi.