Hastalar ve sağlık görevlileri büyük Rafah hastanesinden kaçıyor

Hastalar ve sağlık görevlileri büyük Rafah hastanesinden kaçıyor

Korkmuş sağlık personeli ve hastalar, Rafah’taki bir hastaneden kaçıyor ve Mısır sınır kapısından hasta ve yaralı transferleri, İsrail’in askeri operasyonu nedeniyle durmuş durumda, doktorlar ve yerel halk Salı günü açıkladı. Abu Yousef al-Najjar Hastanesi, Güney Gazze’deki bir bölgede bulunuyor ve İsrail ordusu bir çatışma bölgesi olarak ilan etmiş durumda, tekrar tekrar meydana gelen İsrail saldırılarına maruz kalan hastanelerden sadece üçte biri hala faal durumda. İsrail, Hamas’ın bu hastaneleri askeri amaçlarla kullandığı iddiasını ileri sürerek bu saldırıları haklı çıkarıyor – iddiayı hem hastane personeli hem de Hamas reddediyor.

Dr. Marwan al-Hams, İsrail’in Abu Youssef al-Najjar Hastanesi’ni savaş alanının merkezine koyduğunu söyledi. “Hastaneye yönelik tehditleri, insanların ve hastaların hastaneden ayrılmasına yol açtı,” diye ekledi ve bazı tıbbi ekiplerin de ayrıldığını belirtti.

Böbrek hastalığı olan hastalar için diyaliz bölümü şu anda açık kaldı, dedi.

Dünya Sağlık Örgütü sözcüsü Margaret Harris, kapatılmasının Gazze’deki 200 diyaliz hastasının hayatını hemen tehlikeye atacağını uyararak, “Eğer kapanırlarsa, bu demek oluyor ki tüm bu insanlar sadece böbrek yetmezliğinden ölecek çünkü bu durum onları hayatta tutuyor,” dedi. Rafah’taki diğer tıbbi hizmetler de kesintiye uğramış durumda.

Mısır’a açılan Rafah sınır kapısı İsrail tarafından ele geçirilmiş ve kapatılmış durumda, hem hasta ve yaralıların tıbbi tahliyelerini hem de ilaçların ithalatını engelleyerek, tıbbi yardım grupları açıkladı. Gazze sağlık bakanlığı, kuşatılmış enklavdan Salı günü tedavi için 140 hastanın tahliye edilmesinin planlandığını söyledi.

“Bugün, benim adım sınırdaki listedeydi ve bacaklarıma tedavi olmak için seyehat etmeliydim,” Al-Aksa Hastanesinde iki uzvu yaralı sekiz yaşındaki bir kız olan Lama Abu Holi, Reuters’e şunları söyledi: “Çünkü sınır kapısı bugün kapalıydı, seyahat edemedim. Üzgünüm.”

Gazze’nin Kuveyt Hastanesi’nde çalışan Dr. Mohammad Abu Skhil, hastaların transferlerine yönelik durdurmanın hastane yataklarını dolduracağını ve tıbbi sistemi daha da zorlayacağını belirtti.