Hamas müzakerecileri, Gazze ateşkes görüşmeleri için Kahire’ye geldi

Hamas müzakerecileri, Gazze ateşkes görüşmeleri için Kahire’ye geldi

Hamas yetkililerinden biri Reuters’a verdiği demeçte, Hamas müzakerecilerinin Cumartesi günü, bazı rehinelerin İsrail’eiadeedilmesini içeren olası bir Gazze ateşkesi konusunda yoğunlaşmış görüşmelere başladığını ve CIA direktörünün deKahire’debulunduğunu söyledi.

Hamas heyeti, Filistinli İslamcı hareketin siyasi ofisinin bulunduğu ve Mısır ile birlikte, Gazze’deki artan ölü sayısı ve2,3milyonluk nüfusun içinde bulunduğu kötü durum karşısında uluslararası endişenin ortasında Kasım ayında yapılan kısasüreliateşkesin ardından bir anlaşma için arabuluculuk yapmaya çalışan Katar’dan geldi.

Hamas yetkilisi ve Hamas lideri İsmail Haniye’nin danışmanı Taher Al-Nono, Mısır ve Katarlı arabulucularlagörüşmelerinbaşladığını ve Hamas’ın tekliflerini “tam bir ciddiyet ve sorumlulukla” ele aldığını söyledi.

Ancak, herhangi bir anlaşmanın İsrail’in Gazze’den çekilmesini ve savaşın sona ermesini içermesi gerektiği yönündekitalebiniyineledi; İsrail daha önce bu şartları reddetmişti.

Nono, Reuters’a verdiği demeçte, “Ulaşılacak herhangi bir anlaşma, ulusal taleplerimizi içermelidir; saldırganlığıntamamen vekalıcı olarak sona ermesi, işgalin Gazze Şeridi’nden tamamen çekilmesi, yerinden edilmiş kişilerin evlerineherhangi bir kısıtlamaolmaksızın dönmesi ve gerçek bir esir takası anlaşması, ayrıca yeniden yapılanma ve ablukanın sonaermesi.” dedi.

İsrailli bir yetkili, İsrail’in temel pozisyonunun değişmediğini belirterek, rehineleri serbest bırakmak için bir anlaşmadasavaşı”hiçbir koşulda” sona erdirmeyi kabul etmeyeceğini söyledi.

Savaş, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği ve İsrail’e göre 1.200 kişinin öldürüldüğü ve 252 rehine alındığı sınır ötesibaskının ardından başladı.