Yetkililer Hamas heyetinin Cumartesi günü Kahire’yi ziyaret edeceğini doğruladı

Yetkililer Hamas heyetinin Cumartesi günü Kahire’yi ziyaret edeceğini doğruladı

Reuters’a konuşan bir Hamas yetkilisi, Filistinli militan grup Hamas’tan bir heyetin Cumartesi günü Kahire’yi ziyaret edeceğini ve İsrail’in Gazze’de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin önerisine yazılı bir yanıt vereceğini söyledi.

Mısırlı bir güvenlik kaynağı ve Kahire havaalanındaki üç kaynağa göre, kimliğinin açıklanmasını istemeyen Hamas yetkilisi Cuma günü CIA Direktörü William Burns’ün Gazze’deki çatışmayla ilgili görüşmelerde bulunmak üzere Mısır’ın başkentine gelmesinin ardından konuştu.

Mısır geçen ayın sonlarında müzakereleri yeniden canlandırmak için yeni bir girişimde bulundu. Kahire, bir milyondan fazla insanın Mısır’ın Sina Yarımadası sınırına yakın bir yere sığındığı Gazze’nin güneyindeki Refah’ta İsrail’in Hamas’a karşı bir kara operasyonu düzenlemesi ihtimalinden endişe duyuyor.

Gazze’de İsrail’e karşı mücadelede yer alan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi de Cuma günü yaptığı açıklamada, Filistinli direniş gruplarının kalıcı ateşkes, İsrail güçlerinin Gazze’den çekilmesi ve yerlerinden edilen tüm kişilerin evlerine dönmesi gibi taleplerini yineledi.

Grup açıklamasında “Tüm direniş grupları arasında tam ve sürekli bir koordinasyon var ve direnişin talepleri konusunda görüş birliği var” dedi.
Mısır devletine bağlı Al Qahera haber televizyonu da üst düzey bir Mısırlı kaynağa dayandırdığı haberinde Kahire’nin Cumartesi günü Hamas heyetini kabul ederek Gazze ateşkes görüşmelerindeki gelişmeleri ele alacağını duyurdu.

Arabulucular, Hamas’ın ateşkes ve İsrail’de tutuklu bulunan çok sayıda Filistinlinin serbest bırakılması karşılığında Gazze’de tutulan İsrailli rehinelerin serbest bırakılması önerisinin son versiyonuna yanıt vermesini beklediklerini söylüyor.

İsrail rakamlarına göre Hamas, 7 Ekim’de çatışmayı tetikleyen sınır ötesi saldırıda İsrail’in güneyinde 1.200 kişiyi öldürdü. İsrail ordusu o tarihten bu yana 600’den fazla askerinin çatışmalarda öldüğünü açıkladı.

Gazze’deki sağlık bakanlığına göre, 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’nde İsrail ateşi sonucu en az 34,000 Filistinli öldürüldü ve 77,000’den fazla kişi de yaralandı.