Filistinliler Batı Şeria’daki savaş protestosunda AB diplomatlarının aracına taş attı

Filistinliler Batı Şeria’daki savaş protestosunda AB diplomatlarının aracına taş attı

Görgü tanıkları, bir grup Filistinli öğrencinin Salı günü Batı Şeria’da Avrupa Birliği diplomatlarının toplantısını böldüğünü ve Gazze’deki savaşı protesto etmek için araçlardan birinin arka camını kırarak bazı araçlara taşlarla saldırdığını söyledi.

İsrail işgali altındaki Filistin topraklarında görev yapan AB diplomatları olay sırasında Ramallah yakınlarındaki Birzeit’te bulunan Filistin tarihi ve kültürünün sergilendiği Filistin Müzesi’nde bir toplantı düzenliyorlardı.

Orada bulunan bir diplomat Reuters’e yaptığı açıklamada, bir toplantıdayken dışarıda bir kalabalığın belirdiğini ve kendilerine dışarı çıkmalarını söylediğini, diyalog girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından da diplomatların dışarı çıktığını söyledi. Yaşananların tatsız olduğunu ancak diplomatlardan herhangi birine yönelik ciddi bir tehdit olmadığını söyledi.

Daha sonra sosyal medyada yer alan videolarda kalabalığın bir arabanın etrafını sardığı ve taş atarak bir camı kırdığı görüldü.

Birzeit Üniversitesi öğrencisi Amr Kayed, “soykırıma ve Gazze’ye yönelik saldırıya ortak olan hiç kimsenin” hoş karşılanmadığı mesajını vermek için AB diplomatlarını ayrılmaya zorladıklarını söyledi.

Almanya’nın Filistin topraklarındaki temsilcisi Oliver Owcza, toplantının yarıda kesilmesinden üzüntü duyduğunu söyledi.

“Bununla birlikte, Filistinli ortaklarımızla yapıcı bir şekilde çalışmaya kararlıyız!” diyen X. “Barışçıl protesto ve diyaloğun her zaman yeri vardır.” dedi.

Olaydan önce Filistinli öğrenciler Facebook’ta bir mesaj yayınlayarak, ülkesinin Gazze savaşı sırasında İsrail’e verdiği destek nedeniyle Almanya temsilcisinin varlığını protesto etme çağrısında bulundu.

Almanya, Hamas militanlarının 7 Ekim’de düzenlediği ve İsrail rakamlarına göre 1.200 kişinin ölümüne yol açan saldırılardan bu yana İsrail’in en sadık müttefiklerinden biri oldu. Bölgedeki sağlık yetkililerine göre, İsrail’in müteakip askeri saldırısı sırasında 34,535’ten fazla Filistinli öldürüldü.

Almanya Ekonomi Bakanlığı verilerine göre Almanya 2023 yılında İsrail’e 326,5 milyon avroluk (349 milyon dolar) askeri teçhizat ve silah göndererek bu ülkeye en çok silah ihraç eden ülkelerden biri olmuştur.

Batı Şeria’da savaştan önce zaten yükselişte olan şiddet, İsrail baskınlarının ve Filistinlilerin sokak saldırılarının artmasıyla daha da alevlendi. Filistin Sağlık Bakanlığı kayıtlarına göre İsrail güçleri ya da yerleşimciler 7 Ekim’den bu yana en az 460 Filistinliyi öldürdü.

İsrail 1967 Orta Doğu savaşında Batı Şeria’yı ele geçirdi ve o zamandan beri bölge askeri işgal altında, İsrail yerleşimleri ise giderek genişledi. Filistinliler Batı Şeria’yı Gazze ve Doğu Kudüs’ü de içeren bağımsız bir devletin parçası olarak görmektedir.