Kuzey İsrail sakinleri Hizbullah ile olası bir topyekun savaşa hazırlanıyor

Kuzey İsrail sakinleri Hizbullah ile olası bir topyekun savaşa hazırlanıyor

Eli Harel, 2006 yılında İran destekli Hizbullah savaşçılarıyla bir ay süren kanlı ve büyük ölçüde sonuçsuz bir savaşta çarpışmak üzere Lübnan’a gönderildiğinde otuzlu yaşlarının başında bir İsrail askeriydi.

Şimdi 50 yaşında olan Harel, İsrail’in kuzey sınırındaki bombardımanın İran’ın bölgedeki en güçlü vekiliyle tam kapsamlı bir savaşa dönüşmesi halinde aynı grupla savaşmak için orduya yeniden katılmaya hazır. Bu kez İsrail güçlerinin hayal edilebilecek en zorlu savaş koşullarından bazılarıyla karşı karşıya kalacağını söyledi.

“Reuters’a verdiği demeçte “Her yerde bubi tuzakları var. “İnsanlar tünellerden çıkıyor. Sürekli tetikte olmak zorundasınız, aksi takdirde ölürsünüz.”

Harel, İsrail’in üçüncü büyük şehri olan Hayfa’da, Hizbullah’ın silahlarının menzili içinde yaşıyor. Hayfa Belediye Başkanı kısa süre önce artan topyekûn savaş riski nedeniyle kent sakinlerini gıda ve ilaç stoklamaya çağırdı.

İsrail ve Hizbullah, Gazze’deki savaşa paralel olarak son altı aydır her gün artan sınır ötesi saldırılar düzenliyor ve bu saldırıların artan menzili ve karmaşıklığı, daha geniş çaplı bir bölgesel çatışma korkusunu tetikliyor.

Hizbullah 2006’dan bu yana müthiş bir cephanelik biriktirdi.

Gazze’de İsrail’e karşı savaşan militan Filistinli grup Hamas gibi Hizbullah da savaşçılarını ve silahlarını taşımak için tünellerden oluşan bir ağa sahip. Savaşçıları ayrıca on yılı aşkın bir süredir Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın güçleriyle birlikte eğitim görüyor.

Hizbullah şu ana kadar saldırılarını İsrail’in kuzeyindeki bir şeritle sınırlandırarak İsrail güçlerini Gazze’den uzaklaştırmaya çalıştı. İsrail Hizbullah’ı sınırdan geri püskürtmeye hazır olduğunu söylese de bunun nasıl yapılacağı belirsiz.