ABD’nin Filistinliler için BM yardım kuruluşuna fon sağlama konusundaki duraklaması kalıcı hale gelebilir

ABD’nin Filistinliler için BM yardım kuruluşuna fon sağlama konusundaki duraklaması kalıcı hale gelebilir

ABD’li yetkililer, Biden yönetimi yardım grubunun insani çalışmalarının vazgeçilmez olduğunda ısrar etse de, Kongre’deki muhalefet nedeniyle Filistinlilere yönelik ana BM ajansının finansmanının kalıcı hale gelmesi için duraklamaya hazırlanıyor.

İsrail’in ajansın Gazze’deki 13.000 çalışanından 12’sini 7 Ekim’deki ölümcül Hamas saldırısına katılmakla suçlamasının ardından ABD, bir düzineden fazla ülkeyle birlikte Ocak ayında Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) yaptığı yardımı askıya aldı.

BM iddialarla ilgili bir soruşturma başlattı ve İsrail’in ajansa iddialarla ilgili bilgi vermesinin ardından UNRWA bazı personelin işine son verdi.

UNRWA’nın en büyük bağışçısı olan ve yılda 300-400 milyon dolar yardımda bulunan ABD, finansmanı yeniden başlatmayı düşünmeden önce bu soruşturmanın sonuçlarını ve alınan düzeltici önlemleri görmek istediğini söyledi.

Durdurma kaldırılsa bile, UNRWA’ya sadece 300,000 dolar – halihazırda tahsis edilmiş fonlardan geriye kalan – serbest bırakılacaktır. Daha fazlası için kongrenin onayı gerekecektir.

Kongre’de UNRWA’ya fon sağlanmasına yönelik iki partili muhalefet, İsveç ve Kanada gibi ülkeler katkılarını yeniden başlatacaklarını söylemiş olsalar bile, ABD’nin yakın zamanda düzenli bağışlara yeniden başlaması ihtimalini azaltıyor.

ABD Kongresi’nde İsrail ve Ukrayna’ya askeri yardım içeren ve Biden yönetimi tarafından desteklenen ek fon tasarısı, yasalaşması halinde UNRWA’nın fon almasını engelleyecek bir hüküm içeriyor.

ABD’li yetkililer UNRWA’nın, İsrail’in son beş aydaki saldırılarıyla kıtlık sınırına yaklaşan yoğun nüfuslu bölgede yardım dağıtımı konusunda oynadığı “kritik rolün” farkında olduklarını söylüyorlar. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller Salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada “Kongre’nin bu duraklamayı kalıcı hale getirebileceği gerçeğini planlamak zorundayız” dedi.

Washington, yardıma devam etmek için UNICEF ve Dünya Gıda Programı (WFP) gibi sahadaki insani yardım ortaklarıyla birlikte çalışmayı düşünüyor.

Ancak yetkililer UNRWA’nın yerini doldurmanın zor olduğunun farkında. Miller, “Şu anda Gazze içinde yardım dağıtımı yapan başka kuruluşlar da var, ancak UNRWA’nın uzun süredir devam eden çalışmaları, dağıtım ağları ve Gazze’deki geçmişi nedeniyle başka hiç kimsenin oynayamayacağı bir rolü var” dedi.