ABD ve müttefikleri Gazze’ye yardım için ticari denizcilik seçeneğini değerlendiriyor

ABD ve müttefikleri Gazze’ye yardım için ticari denizcilik seçeneğini değerlendiriyor

Planlama konusunda bilgi sahibi üç kişi ve bir ABD’li yetkili, ABD’nin ortaklarını ve müttefiklerini Gazze’ye deniz yoluyla yardım gönderecek özel bir operasyonu finanse etmeye teşvik edebileceğini ve bunun çok daha büyük bir ABD askeri çabasından önce başlayabileceğini söyledi.

Finansman sağlanırsa, plan büyük miktarda yardımı birkaç hafta içinde karaya çıkarabilir ve Pentagon’un faaliyete geçmesinin 60 gün sürebileceğini söylediği ABD ordusunun yüzer iskele sisteminden daha hızlı olabilir.

ABD’li yetkili ve plana aşina olan bir kişi ABD’nin projeyi finanse etmeyeceğini söylerken, diğer iki kaynak ve aynı ABD’li yetkili Washington’un müttefiklerinden, hükümetlerden ve özel kaynaklardan para kabul edecek uluslararası bir vakıf aracılığıyla projeyi finanse etmelerini ve desteklemelerini istemeyi düşündüğünü söyledi.

ABD hükümeti ordunun planına öncelik verirken, Başkan Joe Biden’ın yönetimi iskele sistemini inşa ederken bile ABD askerlerinin yerleşim bölgesine ayak basmasına izin vermediğinden, ticari proje Gazze’de karada destek sağlayarak bu çabayı tamamlayabilir.

Biden Perşembe günü yaptığı Birliğin Durumu konuşmasında ABD ordusunun Gazze’nin Akdeniz kıyısında deniz yoluyla insani yardım ulaştırmak üzere geçici bir liman inşa edeceğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler, acil önlem alınmadığı takdirde Gazze Şeridi’nde yaygın bir kıtlığın “neredeyse kaçınılmaz” olduğu uyarısında bulundu. Kıtlığın 2.3 milyon insanın yaşadığı kıyı bölgesinde baş gösterdiğine dair resmi bir sonuç bu hafta çıkabilir.

Planlama konusunda bilgi sahibi bir kaynak, ticari seçeneğin finansman sağlandıktan sonra 28 gün içinde faaliyete geçebileceğini söylerken, ikinci bir kaynak bunun en az bir ay süreceğini belirtti. Plana göre Gazze’ye yardım römorkörlerle çekilen mavnalarla getirilecek ve daha sonra konteynırları kıyıya çıkarmak için bir vinç kullanılacak.

İki kaynak, projenin Gazze’ye günde yaklaşık 200 kamyon yüküne eşdeğer konteyner yardım ulaştırılmasına olanak sağlayacağını söyledi. Bu rakam savaş başlamadan önce Gazze’ye her gün gönderilen 500 kamyon dolusu yardımdan daha az.

ABD’li yetkililer, ABD askeri operasyonunun her gün yüzlerce kamyon dolusu ek yardım sağlayacağını ve bu sevkiyatların iki milyondan fazla yemek, su, geçici barınak ve ilaç içereceğini söyledi.

Üç kaynağa göre ticari denizcilik projesinin öngörülen maliyeti altı ay için yaklaşık 200 milyon dolar, bir kaynağa göre ise ayda 30 milyon dolar.