İspanya Başbakanı parlamentonun bir Filistin devletini tanımasını teklif edeceğini söyledi

İspanya Başbakanı parlamentonun bir Filistin devletini tanımasını teklif edeceğini söyledi

İspanya Başbakanı Pedro Sánchez Cumartesi günü yaptığı açıklamada, İspanya parlamentosunun bir Filistin devletini tanımasını teklif edeceğini söyledi.

Sánchez, “İspanya’nın Filistin devletini tanımasını teklif edeceğim,” dedi. “Bunu ahlaki inançla, haklı bir dava için ve iki devletin, İsrail ve Filistin’in barış içinde birlikte yaşayabilmesinin tek yolu olduğu için yapıyorum.”

Sánchez, İsrail’in Filistin topraklarındaki eylemlerinden duyulan uluslararası hayal kırıklığı arttıkça Orta Doğu’da iki devletli bir çözümü destekleyebileceklerini söyleyen diğer Avrupalı liderler ve hükümet yetkilileri korosuna sesini ekledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron geçen ay yaptığı açıklamada Fransa’nın bir Filistin devletini tanımasının “tabu” olmadığını söyledi. İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ise İsrail-Hamas savaşında ateşkes sağlanmasının ardından Birleşik Krallık’ın Filistin devletini resmen tanıyabileceğini söyledi.

Sánchez, Gazze Şeridi’ndeki çatışmaya ilişkin tutumunun, iki yıldan uzun bir süre önce Rusya’nın geniş çaplı işgalinin ardından ülkesinin Ukrayna’ya verdiği desteğe çok benzediğini söyledi.

İspanya’nın “Rusya ve İsrail’den uluslararası hukuka saygı gösterilmesini, şiddetin sona ermesini, iki devletin tanınmasını ve Gazze’ye insani yardımın ulaşmasını” talep ettiğini vurguladı.

Bilbao kentindeki bir haklar konferansında yaptığı yorumlar, Gazze’deki insani kriz ve İsrail’in kısıtlamalarını aşmaya yönelik yeni bir uluslararası isteklilik ortamında yardım sevkiyatlarının Gazze’ye doğru yola çıktığı sırada geldi.

Hamas militanlarının 7 Ekim’de İsrail’e saldırarak yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmesi ve 250 kişiyi rehin almasından beş ay sonra, Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail ordusu bölgeyi vurarak 30.000’den fazla Filistinlinin ölümüne neden oldu.