ABD, rehinelerin serbest bırakılması için BM’yi Gazze’de ‘acil’ ateşkesi desteklemeye zorluyor

ABD, rehinelerin serbest bırakılması için BM’yi Gazze’de ‘acil’ ateşkesi desteklemeye zorluyor

ABD Salı günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi karar taslağında “Gazze’de tüm rehinelerin serbest bırakılmasıyla birlikte yaklaşık altı haftalık acil bir ateşkesi” destekleyecek bir dil değişikliğine gitti.

İlk olarak iki hafta önce ABD tarafından önerilen metnin üçüncü revizyonu, Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in sert açıklamalarını yansıtıyor. ABD’nin ilk taslağında İsrail-Hamas savaşında “geçici bir ateşkes” destekleniyordu.

ABD, Güvenlik Konseyi’nin ateşkese vereceği desteğin Gazze’de Hamas tarafından tutulan rehinelerin serbest bırakılmasıyla bağlantılı olmasını istiyor. Hamas 7 Ekim’de İsrail’e saldırmış, İsrail rakamlarına göre 1,200 kişiyi öldürmüş ve 253 kişiyi rehin almıştı.

Washington ateşkes kelimesinden hoşlanmıyordu.
Beş aydır süren savaş sırasında ikisi derhal ateşkes talep eden üç taslak konsey kararını veto etti. Son olarak ABD vetosuna gerekçe olarak konseyin böyle bir adım atmasının ABD, Mısır ve Katar’ın savaşa ara verilmesi ve rehinelerin serbest bırakılması yönündeki çabalarını tehlikeye atabileceğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden Salı günü yaptığı açıklamada, heyetler görüşmelerin üçüncü gününde de bir ilerleme kaydedemediği için ateşkes anlaşmasını kabul edip etmemenin Hamas’ın elinde olduğunu söyledi.

ABD geleneksel olarak Birleşmiş Milletler’de İsrail’i koruyor, ancak iki kez çekimser kalarak konseyin Gazze’ye yardımı artırmayı amaçlayan ve çatışmalara uzun süreli ara verilmesini isteyen kararları kabul etmesine izin verdi.

Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısına misilleme olarak İsrail, Gazze’de Hamas’a karşı askeri bir saldırı başlattı ve sağlık yetkilileri 30,000’den fazla Filistinlinin öldüğünü, binlerce cesedin de yıkıntılar arasında kaybolduğunu açıkladı.

Washington, BM’nin 2,3 milyon insanın dörtte birinin açlık sınırında olduğu uyarısında bulunduğu Gazze’ye insani yardımın girmesine izin vermesi için müttefiki İsrail üzerindeki baskısını arttırıyor.

ABD, taslak üzerinde müzakereler için zaman tanımayı planladığını ve oylama için acele etmeyeceğini söyledi. Karar tasarısının kabul edilmesi için en az dokuz lehte oya ve ABD, Fransa, İngiltere, Rusya ya da Çin tarafından veto edilmemesine ihtiyaç var.