Kamala Harris’in Gazze hakkındaki sözleri A.B.D. hükümetin savaştan duyduğu hayal kırıklığını yansıtıyor

Kamala Harris’in Gazze hakkındaki sözleri A.B.D. hükümetin savaştan duyduğu hayal kırıklığını yansıtıyor

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Biden yönetimi Hamas ile savaş sürdürürken yakın müttefikini dizginleme yönünde artan baskıyla karşı karşıya kalırken, Pazar günü İsrail’i Gazze’deki “insani felaketi” hafifletmek için yeterince çaba göstermediği için açıkça çağırıda bulunda.

Harris, Gazze’de derhal ateşkes çağrısında bulundu ve Hamas’ı, 6 yıl önce rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik bir anlaşmayı kabul etmeye çağırdı. Ancak çağrılarının büyük kısmını İsrail’e yöneltti; bu, ABD hükümetinin üst düzey bir liderinin kıyı bölgesindeki koşullar konusunda şimdiye kadar yaptığı en sert eleştiri gibi görünüyordu.

Alabama’da “Kanlı Pazar”ın 59. yıldönümünü anma etkinliğinde Harris, “Gazze’deki insanlar açlıktan ölüyor. Koşullar insanlık dışı ve ortak insanlığımız bizi harekete geçmeye zorluyor.” dedi. Harris, “İsrail hükümetinin yardım akışını önemli ölçüde artırmak için daha fazlasını yapması gerekiyor. Mazerete yer yok” dedi.

Harris, İsrail’in yeni sınır geçişleri açması, yardım teslimatına “gereksiz kısıtlamalar” getirmemesi, insani yardım personelini ve konvoyları hedef olmaktan koruması ve “daha fazla gıda, su ve yakıtın bölgeye ulaşabilmesi için” temel hizmetleri yeniden tesis etmek ve düzeni teşvik etmek için çalışması gerektiğini söyledi.”

ABD Cumartesi günü Gazze’ye ilk hava yardımını gerçekleştirdi ve Harris’in İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz ile Pazartesi günü Beyaz Saray’da görüşmesi planlanıyor ve kendisinin de benzer şekilde doğrudan bir mesaj iletmesi bekleniyor.

İsrailli bir gazeteye göre İsrail, Hamas’ın halen hayatta olan rehinelerin isimlerini içeren tam bir liste talebini reddetmesinin ardından Pazar günü Kahire’deki Gazze ateşkes görüşmelerini boykot etti.

Harris, “Hamas ateşkes istediğini iddia ediyor. Masada bir anlaşma var. Daha önce de söylediğimiz gibi Hamas’ın bu anlaşmayı kabul etmesi gerekiyor” dedi. “Ateşkes sağlayalım. Rehineleri ailelerine kavuşturalım. Gazze halkına acil yardım sağlayalım.” diye ekledi.