Hamas savaşı sona erdirmek için plan ararken Gazze’de Ramazan ateşkesi belirsizliğini koruyor

Hamas savaşı sona erdirmek için plan ararken Gazze’de Ramazan ateşkesi belirsizliğini koruyor

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi kaynaklar, Ramazan ayına kadar çatışmalara ara verilmesi için baskılar artarken, arabulucuların Pazar günü Kahire’de yeniden bir araya gelerek Gazze’de kalıcı bir ateşkes için İsrail ve Hamas tarafından kabul edilebilir bir formül arayışına girmelerinin beklendiğini söyledi.

Mısırlı iki güvenlik kaynağı İsrail ve Hamas heyetlerinin Pazar günü Kahire’ye gelmesinin beklendiğini söylerken, görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir başka kaynak İsrail’in hala hayatta olan rehinelerin tam listesini almadan heyet göndermeyeceğini söyledi.

Katar ve Mısır’ın arabuluculuğunda Doha’da yapılan önceki tur görüşmelerin ve ABD Başkanı Joe Biden’ın anlaşmaya yakın olunduğuna dair işaretlerinin ardından Kasım ayından bu yana çatışmalara ilk kez ara verilmesi umutları bu hafta yükseldi.

Mısırlı kaynaklar ve bir Hamas yetkilisi, Hamas’ın geçici bir ateşkesin savaşı tamamen sona erdirecek bir sürecin başlangıcı olması gerektiği yönündeki tutumundan geri adım atmadığını söyledi.

Ancak Mısırlı kaynaklar Hamas’a kalıcı bir ateşkesin şartlarının anlaşmanın ikinci ve üçüncü aşamalarında belirleneceğine dair güvence verildiğini söyledi. Kaynaklar, yaklaşık altı hafta sürmesi beklenen ilk duraklamanın süresi üzerinde anlaşmaya varıldığını söyledi.

Hamas, verilen güvencelere ve bunların altı haftalık duraklamanın ilerletilmesi için yeterli olup olmadığına ilişkin yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Arabuluculuk çabalarına aşina olan Filistinli bir yetkili “Konu savaşı sona erdirmek ve Gazze’deki güçleri geri çekmek olduğunda aradaki uçurumlar kapanmış değil” dedi. Yetkili Kahire görüşmelerini hemen teyit etmedi.

ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili Cumartesi günü yaptığı açıklamada İsrail’in de onayıyla altı haftalık bir duraklamanın çerçevesinin çizildiğini, yeni bir sekme açıldığını ve şimdi Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’in güneyine düzenlediği saldırılardan bu yana Gazze’de tuttuğu rehineleri serbest bırakmayı kabul etmesine bağlı olduğunu söyledi.