Arabulucular ateşkes anlaşması ararken ABD Gazze’ye ilk yardım uçağını indirdi

Arabulucular ateşkes anlaşması ararken ABD Gazze’ye ilk yardım uçağını indirdi

Yardım kuruluşları, ateşkes anlaşması olmaması halinde Filistin bölgesinde giderek büyüyen bir insani felaket yaşanacağı uyarısında bulunurken, Amerika Birleşik Devletleri Cumartesi günü Gazze’ye bir dizi insani gıda yardımının ilkini gerçekleştirdi.

Üç C-130 ABD askeri uçağı, Birleşmiş Milletler’in en az 576,000 kişinin kıtlık koşullarından bir adım uzakta olduğunu söylediği bölgeye 38,000’den fazla yemek ulaştırdı. Filistinliler sosyal medyada yardım kutularının atıldığını gösteren videolar yayınladı. Operasyona Ürdün kuvvetleri de katıldı.

Beyaz Saray hava yardımlarının sürekli bir çaba olacağını ve İsrail’in de bunu desteklediğini söyledi. Eleştirmenler havadan yapılan yardımların kamyonlarla yapılan yardımlardan çok daha az etkili olduğunu ve malzemelerin militanların eline geçmediğinden emin olmanın neredeyse imkansız olduğunu söylüyor.

Washington’da isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan İsrailli bir yetkili, “İsrail, bizimle görüşülen ve koordine edilen ABD’nin insani hava yardımlarını memnuniyetle karşılıyor” dedi.

Mısır’da Pazar günü yeniden başlayacak olan görüşmelerle ilgili olarak üst düzey bir ABD’li yetkili, İsrail’in de onayıyla altı haftalık bir ateşkes anlaşmasının çerçevesinin çizildiğini ve bunun militan grup Hamas’ın rehineleri serbest bırakmayı kabul etmesine bağlı olduğunu söyledi.

Yetkili gazetecilere “Rehinelerin serbest bırakılması gerekiyor” dedi. “Anlaşma temelde orada. Ancak şu ya da bu şekilde bir beklenti yaratmak istemiyorum.”

Reuters’a konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in Pazartesi günü Beyaz Saray’da İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz ile görüşeceğini söyledi.

Kudüs’te binlerce İsrailli, Gazze’de Hamas tarafından tutulan yaklaşık 134 rehinenin serbest bırakılması talebiyle yürüdü. Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’in güneyinde gerçekleştirdiği ölümcül saldırı sırasında ele geçirilen rehinelerin ailelerinin başını çektiği protestocular gün batımında şehre ulaştı.

GREVLER DEVAM EDİYOR

Gazze’de sağlık bakanlığı Cumartesi günü ve Pazar sabahına kadar Refah’ta en az 25 kişinin öldüğünü, bunların arasında bir İsrail hava saldırısının hastane yakınındaki bir çadırı vurması sonucu ölen 11 Filistinlinin ve bir evin vurulması sonucu ölen beşi çocuk bir aileden 14 kişinin de bulunduğunu açıkladı.

Bakanlık, hastane yakınlarındaki saldırıda 50 kişinin daha yaralandığını söyledi. İsrail ordusu bu olaya açık bir gönderme yaparak saldırının “İslami Cihad teröristlerine” karşı yapıldığını söyledi.

Bölgeden telefonla bilgi veren ve ismini vermek istemeyen bir tanık, “Saldırı doğrudan insanların sığındığı bir çadıra isabet etti, şarapnel parçaları benim ve arkadaşlarımın oturduğu hastanenin içine girdi, mucize eseri hayatta kaldık” dedi.

Hamas yönetimindeki bölgenin sağlık yetkililerine göre bir milyondan fazla Filistinli, Gazze’nin büyük bölümünü yerle bir eden ve 30.000’den fazla insanın ölümüne yol açan İsrail saldırısından kaçarak Refah bölgesine sığındı.

İsrail ordusu güçlerinin Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’ta sekiz militanı, Gazze Şeridi’nin merkezinde yaklaşık 20 militanı ve Gazze Şehri yakınlarındaki Rimal’de üç militanı daha öldürdüğünü açıkladı.

Bölge sakinleri gece boyunca Han Yunus çevresinde ağır bombardıman sesleri duyulduğunu ve tankların ilerlediğini bildirdi. İsrail ordusu şu açıklamayı yaptı: “Operasyonel faaliyetler halen devam ettiği için Han Yunus’ta yoğun hava saldırıları düzenlendiğini teyit etmekle yetinebiliriz. Faaliyet sona erdiğinde size daha fazla bilgi verebileceğiz.”

İsrail, Hamas’ın 7 Ekim’de düzenlediği ve İsrail rakamlarına göre 1.200 kişinin öldüğü, 253 kişinin de kaçırıldığı saldırıya karşılık olarak taarruza geçti.

ABD Başkanı Joe Biden, 10 Mart’ta başlayacak olan Müslümanların oruç ayı Ramazan’a kadar bir ateşkes sağlanmasını umduğunu söyledi.

Ateşkesin sağlanması ve çaresiz Gazzelilere insani yardımın kolaylaştırılması için uluslararası baskı artmıştır.

Bölge sakinleri ve sağlık görevlileri, Cumartesi günü Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki tarım arazilerinde yiyecek arayan üç kişinin İsrail saldırıları sonucu öldüğünü söyledi. İsrail ordusu yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Gazze sağlık bakanlığına göre son üç gün içinde Gazze’nin kuzeyindeki Kamal Adwan hastanesinde on üç çocuk susuzluk ve yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybetti.
Hastanedeki doktorlar daha fazlasının ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Imad Dardonah, “Bir çocuğun günde üç öğün yemek yemesi gerekirken sadece bir öğün yiyorsa, yetersiz beslenmeden ve bu nedenle ortaya çıkan tüm hastalıklardan muzdarip olduğu açıktır” dedi.

Biden, yardım için kuyrukta bekleyen Filistinlilerin ölümlerinin insani felakete dikkatleri yeniden çekmesinden bir gün sonra, Cuma günü ABD’nin hava indirme planlarını açıkladı.

Gazze sağlık yetkilileri yardım saldırısında 118 kişinin öldüğünü açıkladı ve ölümleri İsrail ateşine bağlayarak bunu bir katliam olarak nitelendirdi. İsrail bu rakamlara itiraz etti ve kurbanların çoğunun ezildiğini ya da çiğnendiğini söyledi.

İsrail ordusu Cumartesi günü, İsrail güçleri tarafından işgal edilen Gazze bölgelerine düzenli yardım sevkiyatının çöktüğünün altını çizen olayla ilgili olarak “kapsamlı ve gerçekçi bir soruşturma” sözü verdi.