Nikaragua, İsrail’e yardım ettiği gerekçesiyle Almanya’ya karşı Dünya Mahkemesi’nde dava açtı

Nikaragua, İsrail’e yardım ettiği gerekçesiyle Almanya’ya karşı Dünya Mahkemesi’nde dava açtı

BM’nin en üst mahkemesi Cuma günü yaptığı açıklamada, Nikaragua’nın İsrail’e mali ve askeri yardımda bulunduğu ve BM Filistinli mültecilere yardım kuruluşunu (UNRWA) fonlamadığı gerekçesiyle Almanya aleyhine Uluslararası Adalet Divanı’nda dava açtığını duyurdu.

Nikaragua, Dünya Mahkemesi olarak da bilinen UAD’den, Berlin’in İsrail’e yaptığı askeri yardımı durdurmasını ve UNRWA’yı finanse etmeyi durdurma kararını iptal etmesini gerektiren acil önlemler almasını istedi.

Alman Dışişleri Bakanlığı yorum talebine hemen yanıt vermedi. Mahkeme genellikle davanın açılmasından sonraki haftalar içinde talep edilen acil tedbirlere ilişkin bir duruşma tarihi belirler.

Nikaragua’nın iddiasına göre Almanya, işgal altındaki Filistin topraklarında 1948 Soykırım Sözleşmesini ve savaş hukukuna ilişkin 1949 Cenevre Sözleşmelerini ihlal etmektedir.

Nikaragua yasal başvurularında “Almanya askeri teçhizat göndererek ve şimdi de sivil nüfusa temel destek sağlayan UNRWA’nın fonlarını keserek soykırımın işlenmesini kolaylaştırıyor” dedi.

Aralarında ABD ve Almanya’nın da bulunduğu UNRWA’nın başlıca bağışçıları, on binlerce Filistinli çalışanından yaklaşık 12’sinin 7 Ekim’de Hamas tarafından İsrail’de düzenlenen saldırılara karıştığından şüphelenildiği iddialarının ardından fonlarını askıya aldı.

Nikaragua’nın başvurusunda, Berlin’in Gazze Şeridi’nde “devam eden olası soykırıma katılımı ve uluslararası insancıl hukukun ciddi ihlalleri” nedeniyle acil önlemlere ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.

Bu iddia, Güney Afrika’nın Gazze’de Filistinlilere soykırım uyguladığı iddiasıyla İsrail’e karşı açtığı davaya dayanmaktadır.

Geçtiğimiz ay UAD, Güney Afrika’nın İsrail’in soykırım sözleşmesini ihlal ettiği yönündeki iddialarının mantıksız olmadığını söyledi ve İsrail’in Gazze’deki olası soykırım eylemlerini durdurması çağrısı da dahil olmak üzere acil önlemler alınmasına karar verdi.

İsrail soykırım iddialarını reddetti ve kendini savunma hakkına sahip olduğunu söyledi.

Soykırım anlaşması kapsamında ülkeler sadece soykırım yapmamayı değil, aynı zamanda olası bir soykırımı önlemeyi ve cezalandırmayı da kabul etmektedir. Ayrıca soykırıma suç ortaklığı ve soykırım girişiminde bulunmayı da anlaşmanın ihlali haline getirmektedir.

BM uzmanlarına göre Almanya, ABD ile birlikte İsrail’e en büyük silah ihracatçılarından biri.