Gazze’de yardım bekleyen 100’den fazla kişi öldürüldü, toplam ölü sayısı 30,000’i geçti

Gazze’de yardım bekleyen 100’den fazla kişi öldürüldü, toplam ölü sayısı 30,000’i geçti

Gazze’deki sağlık yetkilileri Perşembe günü İsrail güçlerinin 100’den fazla Filistinliyi bir yardım teslimatını beklerken vurarak öldürdüğünü söylerken, İsrail ölümlerden yardım kamyonlarının etrafını saran kalabalığı sorumlu tuttu ve kurbanların ezildiğini ya da çiğnendiğini söyledi.

Filistinli sağlık yetkilileri, Gazze Şehri yakınlarındaki olayda en az 112 kişinin öldüğünü ve 280’den fazla kişinin yaralandığını söyledi.

Sivil can kaybı son haftaların en büyük kaybı oldu. Hamas, olayın Katar’da ateşkes ve elindeki İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını amaçlayan görüşmeleri tehlikeye atabileceğini söyledi. ABD Başkanı Joe Biden, olayın görüşmeleri zorlaştıracağını düşünüp düşünmediği sorulduğunda şöyle dedi: “Karıştıracağını biliyorum.”
Gazze’deki sağlık görevlileri, Filistinli sağlık yetkililerine göre yaklaşık beş aydır süren savaşta ölenlerin sayısı 30,000’i geçerken gelen ciddi yaralanmalarla baş edemediklerini söyledi.

İsrail, Filistinli militan grubun 7 Ekim’de İsrail’in güneyinde gerçekleştirdiği ölümcül saldırıdan bu yana aylardır İsrail güçleri tarafından bombalanan Hamas yönetimindeki Gazze’deki yetkililerin açıklamalarına itiraz etti.

İsrail ordusu, kamyonların son dört gecedir denetlediği bir yardım operasyonunun parçası olarak özel müteahhitler tarafından kullanıldığını söyledi.

Bir İsrailli yetkili yüzlerce metre arayla iki olay yaşandığını söyledi. İlkinde kamyonlardan yardım almaya çalışan onlarca kişi ezilerek ya da ezilme tehlikesi geçirerek öldü ya da yaralandı.

Kamyonlar hareket ettikten sonra ikinci bir olayın daha yaşandığını söyledi. Kalabalıktan bazı kişilerin kendilerini tehdit altında hisseden askerlere yaklaşarak ateş açtığını ve “sınırlı bir karşılık” sonucunda bilinmeyen sayıda kişinin öldüğünü söyledi. Gazze yetkilileri tarafından verilen ölü sayısını reddetti ancak kendisi bir rakam vermedi.

İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari de daha sonra yaptığı açıklamada, kamyonlardan malzeme almak için çıkan çatışmalarda onlarca kişinin ezilerek öldüğünü ya da yaralandığını söyledi.

Kamyonlara eşlik eden tankların daha sonra kalabalığı dağıtmak için uyarı ateşi açtığını ve olaylar kontrolden çıkmaya başlayınca geri çekildiğini söyledi. “Yardım konvoyuna yönelik herhangi bir IDF saldırısı gerçekleştirilmedi” dedi.

“IDF orada insani yardım koridorunu güvence altına almak ve yardım konvoyunun belirlenen dağıtım noktasına ulaşmasını sağlamak için bir insani yardım operasyonu yürütüyordu.”

ABD Dışişleri Bakanlığı, Fransa Dışişleri Bakanlığı gibi olayla ilgili acilen bilgi istediğini söyledi.