Gazze’de maskeli adamlar sokak pazarlarında fiyatları zorluyor

Gazze’de maskeli adamlar sokak pazarlarında fiyatları zorluyor

Bir kaynağa göre Gazze’de silahlı ve maskeli kişilerin, İsrail’in hava ve kara harekâtından kaçan bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı Refah’ta tüccarların vurgun yapmasını engellemek için devriye gezmeye başladığını söyledi.

Savaşın yaklaşık beşinci ayında, 7 Ekim’de çatışmaların başlamasıyla birlikte tüm ticari ithalatın kesildiği ve sadece sınırlı miktarda insani yardımın girebildiği Gazze’de fiyatlar yükseldi.

Gazze’nin 2,3 milyonluk nüfusunun büyük bir kısmı, enklavın diğer bölgelerindeki yıkımdan kaçarak Mısır sınır kapısı yakınlarındaki Refah’ta, çoğunlukla çadırlarda ve diğer geçici barınaklarda yaşıyor.

Sosyal medyada yer alan fotoğraflarda, pazar tezgahlarının yanında duran kar maskeli ve başlarına kukuleta geçirmiş adamlar görülüyor. Bir fotoğrafta adamlardan ikisi saldırı tüfekleri tutuyordu. Başka bir fotoğrafta ise altı adam sopa sallıyordu.

Sopalı adamların başlarında da Arapça “Halkı Koruma Komitesi” sloganının yazılı olduğu bantlar vardı.
Kendisini grubun bir üyesi olarak tanımlayan bir kişi, İsrail saldırılarının hedefi olduktan sonra polisin artık sokaklarda devriye gezmemesi nedeniyle eylemlerinin kanun ve düzeni sağlamak için gerekli olduğunu söyledi.

İsrail’in misillemesinden korktuğu için adının açıklanmaması koşuluyla konuşan adam, eylemlerinin amacının “fiyatları denetlemek ve halkın ihtiyaçlarını sömürenleri cezalandırmak” olduğunu söyledi.

Savaş, Hamas savaşçılarının İsrail’e saldırarak 1.200 kişiyi öldürmesi ve İsrail rakamlarına göre 253 rehineyi ele geçirmesiyle başladı. Hamas yönetimindeki Gazze’deki sağlık yetkililerine göre İsrail’in hava ve kara harekâtı o günden bu yana yaklaşık 30.000 Filistinlinin ölümüne neden oldu.

Devriye Çarşamba günü Refah’taki bir pazarda, savaşın başlarında Gazze’deki evinden kaçan ve şu anda bir çadırda yaşayan 24 yaşındaki üniversite mezunu Mohammad Abuemad tarafından görüldü.

Kendilerini hedef alan son saldırılara kadar polisin Refah’ta yaygın bir görüntü olduğunu ve fırınların, süpermarketlerin ve bankaların önündeki uzun kuyrukları organize etmekten sorumlu olduğunu söyledi.

Abuemad, kamu düzenini sağlayan maskeli adamların ortaya çıkmasından endişe duyduğunu söyledi. “Belki iyiler ama umarız insanlara karşı adil davranırlar” dedi. “Gerçek polis gücünün geri gelebilmesi için savaşın bitmesini tercih ederiz.” diye ekledi.