BM, Gazze halkının dörtte birinin açlığa bir adım uzakta olduğunu söylüyor

BM, Gazze halkının dörtte birinin açlığa bir adım uzakta olduğunu söylüyor

Üst düzey bir BM yardım yetkilisi Salı günü Güvenlik Konseyi’ne yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’nde en az 576.000 kişinin -nüfusun dörtte biri- kıtlıktan bir adım uzakta olduğunu belirterek, harekete geçilmemesi halinde yaygın bir kıtlığın “neredeyse kaçınılmaz” olabileceği uyarısında bulundu.

“Çatışmalar devam ederken ve çatışmaların Gazze’nin güneyindeki aşırı kalabalık bölgelere yayılma riski varken çok az şey mümkün olacaktır. Bu nedenle ateşkes çağrımızı yineliyoruz,” dedi BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Koordinasyon Direktörü Ramesh Rajasingham.

Gazze’nin kuzeyinde 2 yaşın altındaki her altı çocuktan birinin akut yetersiz beslenme ve israftan muzdarip olduğunu ve Filistin bölgesindeki 2.3 milyon insanın neredeyse tamamının hayatta kalmak için “ne yazık ki yetersiz” gıda yardımına muhtaç olduğunu söyledi.

Rajasingham, BM ve yardım gruplarının “Gazze’ye asgari düzeyde malzeme sokabilmek için bile çok büyük engellerle” karşılaştığını söyledi. Bunlar arasında geçişlerin kapatılması, hareket ve iletişim kısıtlamaları, zahmetli inceleme prosedürleri, huzursuzluk, hasarlı yollar ve patlamamış mühimmatın yer aldığını söyledi.

İsrail’in Gazze’deki insani durumu iyileştirmeye kararlı olduğunu belirten İsrail’in BM Büyükelçi Yardımcısı Jonathan Miller, yardımın miktarı ve hızındaki sınırlamaların BM ve diğer kuruluşların kapasitesine bağlı olduğunu sözlerine ekledi.

‘İSRAİL DAHA FAZLASINI YAPMALI’

ABD’nin BM Büyükelçi Yardımcısı Robert Wood Güvenlik Konseyi’nde yaptığı açıklamada, ABD’nin müttefiki İsrail’i Gazze’ye insani yardım sevkiyatı için sınır kapılarını açık tutmaya ve daha fazla kapının açılmasını kolaylaştırmaya çağırdığını söyledi.

“Basitçe söylemek gerekirse, İsrail daha fazlasını yapmalı” dedi. “İsrail’e, yardımların güvenli ve emniyetli bir şekilde hareket edebilmesini sağlamak için çatışmasızlık prosedürlerini iyileştirmesi çağrısında bulunmaya devam ediyoruz.”

WFP İcra Direktör Yardımcısı Carl Skau Güvenlik Konseyi’ne yaptığı açıklamada, Dünya Gıda Programı’nın “ateşkes anlaşması olması halinde operasyonlarımızı hızla genişletmeye ve büyütmeye hazır olduğunu” söyledi.

Skau, “Ancak bu arada, kritik gıda malzemelerinin Gazze’ye yeterli miktarda getirilememesi ve sahadaki personelimizin karşılaştığı neredeyse imkansız çalışma koşulları nedeniyle kıtlık riski artıyor” dedi. Gazze’deki savaş, Hamas savaşçılarının 7 Ekim’de İsrail’e saldırarak İsrail rakamlarına göre yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmesi ve 253 rehineyi ele geçirmesiyle başladı. Hamas tarafından yönetilen bölgedeki sağlık yetkilileri, İsrail’in Gazze’ye yönelik hava ve kara harekâtında o tarihten bu yana yaklaşık 30,000 Filistinlinin öldüğünü söylüyor.

Guyana’nın BM Büyükelçisi Carolyn Rodrigues-Birkett 15 üyeli konseye yaptığı açıklamada “Bir savaş yöntemi olarak aç bırakma yasadışıdır ve Guyana bunu Gazze’deki nüfusa karşı kasten bir araç olarak kullananları kınamaktadır” dedi.

Cezayir’in BM Büyükelçisi Amar Bendjama Güvenlik Konseyi’ne yaptığı açıklamada İsrail’in Gazze’deki harekâtının “Filistinli sivil halka yönelik toplu bir cezalandırma olduğunu” söyledi. “Sessizliğimiz Filistin halkını öldürme ve aç bırakma ruhsatı veriyor.”