Hamas Gazze’de ateşkesi kabul ederse Lübnan Hizbullah’ının da ateşkes uygulayacağı söyleniyor

Hamas Gazze’de ateşkesi kabul ederse Lübnan Hizbullah’ının da ateşkes uygulayacağı söyleniyor

Hizbullah’ın düşüncelerini bilen iki kaynağın Salı günü verdiği bilgiye göre Lübnan Hizbullah’ı, Filistinli müttefiki Hamas’ın Gazze’de İsrail ile ateşkes önerisini kabul etmesi halinde İsrail’e ateş açmayı durduracak.

Hizbullah, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik şiddetli bir kara, hava ve deniz saldırısını tetikleyen güney İsrail’deki kanlı Hamas saldırısından bir gün sonra, 8 Ekim’den bu yana Lübnan’ın güney sınırında İsrail ile neredeyse her gün ateş teatisinde bulunuyor. Hamas ve İsrail arasında rehine ve tutukluların serbest bırakılması için sağlanan geçici ateşkes Kasım ayı sonunda Lübnan-İsrail sınırında bir haftalık sükûnete yol açtı.

Hamas şimdi, İsrail’in geçen hafta Paris’te arabulucularla yaptığı görüşmelerde kabul ettiği, çatışmalara 40 gün ara verilmesini öngören ve beş aydır devam eden savaşın ilk uzun süreli duraklaması olacak yeni bir teklifi değerlendiriyor.

Ağır silahlı Şii Müslüman gruba yakın iki kaynaktan biri, “Hamas ateşkesi onayladığını açıkladığı ve ateşkes ilan edildiği anda, Hizbullah ateşkese bağlı kalacak ve daha önce olduğu gibi güneydeki operasyonlarını derhal durduracaktır,” dedi.

Ancak her iki kaynak da İsrail’in Lübnan’ı bombalamaya devam etmesi halinde Hizbullah’ın savaşmaya devam etmekte tereddüt etmeyeceğini söyledi.

Hizbullah medya ofisi yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah bu ayın başlarında yaptığı açıklamada örgütün İsrail’e yönelik saldırılarının ancak İsrail’in Gazze’ye yönelik “saldırganlığı” sona erdiğinde sona ereceğini söyledi.

Hizbullah, Gazze savaşının başlamasından bu yana, Gazze’de İsrail bombardımanı altındaki Filistinlileri desteklemeyi amaçladığını söylediği kampanyalar yürüten Orta Doğu’daki İran’a bağlı gruplardan biri.