Filistin Başbakanı Mohammad Shtayyeh istifa etti

Filistin Başbakanı Mohammad Shtayyeh istifa etti

Filistin Başbakanı Muhammed Ştayyeh Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’deki İslamcı grup Hamas’a karşı başlattığı savaşın ardından Filistinliler arasında siyasi düzenlemeler konusunda geniş bir uzlaşı sağlanmasına olanak tanımak için istifa ettiğini söyledi.

Bu hamle, Gazze’deki çatışmaları durdurmak ve savaştan sonra bölgeyi yönetecek siyasi bir yapı üzerinde çalışmaya başlamak için uluslararası çabaların yoğunlaştığı bir dönemde, Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a Filistin Yönetimi’ni sarsması için yapılan ABD baskısının arttığı bir dönemde geldi.

İstifasının yine de Abbas tarafından kabul edilmesi gerekiyor ve Abbas, yerine kalıcı bir atama yapılana kadar kendisinden bekçi olarak kalmasını isteyebilir.

2019’da göreve gelen akademisyen ekonomist Shtayyeh kabineye yaptığı açıklamada, bir sonraki aşamada yaklaşık beş aydır süren şiddetli çatışmalarla harabeye dönen Gazze’de ortaya çıkan gerçekliğin dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Bir sonraki aşamanın “Gazze Şeridi’nde ortaya çıkan gerçekliği, ulusal birlik görüşmelerini ve Filistinliler arası bir uzlaşıya duyulan acil ihtiyacı dikkate alan yeni hükümet ve siyasi düzenlemeler gerektireceğini” söyledi. Buna ek olarak, “Otorite’nin yetkisinin tüm Filistin toprakları üzerinde genişletilmesini” gerektirecektir.

Oslo barış anlaşmaları çerçevesinde 30 yıl önce kurulan Filistin Yönetimi, işgal altındaki Batı Şeria’nın bazı bölgelerinde sınırlı bir yönetime sahiptir ancak 2007 yılında Hamas ile girdiği mücadelenin ardından Gazze’deki gücünü kaybetmiştir.

Filistin Yönetimi’ni kontrol eden El Fetih ve Hamas bir birlik hükümeti üzerinde anlaşmaya varmak için çaba sarf ediyor ve Çarşamba günü Moskova’da bir araya gelecekler. Üst düzey bir Hamas yetkilisi bu hamleyi Filistinlilerin yönetimine ilişkin daha geniş bir anlaşmanın takip etmesi gerektiğini söyledi.

Üst düzey Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri, “Ştayye hükümetinin istifası ancak bir sonraki aşamaya ilişkin düzenlemeler konusunda ulusal uzlaşı bağlamında gerçekleşirse anlamlı olur” dedi.

Hamas’ı yok etmeye yemin eden İsrail, 7 Ekim’de İsrail’in güneyine Hamas öncülüğünde düzenlenen ve İsrail rakamlarına göre yaklaşık 1.200 İsrailli ve yabancının ölümüne yol açan saldırının ardından patlak veren savaşın ardından, güvenlik nedeniyle Gazze’de Filistin Yönetimi’nin hakimiyetini kabul etmeyeceğini açıkladı.

Filistinli sağlık yetkililerine göre Gazze’deki çatışmalarda şu ana kadar yaklaşık 30,000 Filistinli hayatını kaybetti ve nüfusun neredeyse tamamı evlerinden sürüldü.