BM Salı günü Gazze’de ateşkesi oylayacak, ABD veto sinyali verdi

BM Salı günü Gazze’de ateşkesi oylayacak, ABD veto sinyali verdi

Diplomatlar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Salı günü Cezayir’in 15 üyeli kuruldan İsrail-Hamas savaşında acil insani ateşkes talep etmesi için yaptığı başvuruyu oylayacağını söyledi.

Cezayir iki haftadan daha uzun bir süre önce ilk karar taslağını ortaya koydu. Ancak ABD’nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield kısa süre içinde metnin savaşa ara verilmesini amaçlayan “hassas müzakereleri” tehlikeye atabileceğini söyledi.

Diplomatlar, Cezayir’in Cumartesi günü konseyden Salı günü oylama yapılmasını talep ettiğini söyledi. BM Güvenlik Konseyi kararının kabul edilebilmesi için en az dokuz lehte oya ve ABD, İngiltere, Fransa, Çin ya da Rusya’nın veto etmemesine ihtiyaç var.

“Amerika Birleşik Devletleri bu karar taslağına ilişkin eylemi desteklememektedir. Taslak bu haliyle oylamaya sunulduğu takdirde kabul edilmeyecektir,” dedi Thomas-Greenfield Cumartesi günü yaptığı açıklamada.

Washington geleneksel olarak müttefiki İsrail’i BM eylemlerinden koruyor ve 7 Ekim’den bu yana konsey eylemlerini iki kez veto etti. Ancak iki kez de çekimser kalarak konseyin Gazze’ye insani yardımı artırmayı amaçlayan ve çatışmalara acil ve uzun süreli insani ara verilmesi çağrısında bulunan kararları kabul etmesine izin verdi.

ABD, Mısır, İsrail ve Katar arasında savaşa ara verilmesi ve Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması için görüşmeler devam ediyor.

Thomas-Greenfield, “Diğer tarafların bu süreci ve düşmanlıkların kalıcı bir çözüme kavuşturulması fırsatını tehlikeye atacak tedbirler almak yerine, sürecin başarıya ulaşması için ellerinden geleni yapmaları büyük önem taşımaktadır” dedi.

Gazze savaşı, Gazze’yi yöneten Hamas militan grubunun savaşçılarının 7 Ekim’de İsrail’e saldırması ve İsrail rakamlarına göre 1.200 kişiyi öldürüp 253 kişiyi rehin almasıyla başladı. İsrail misilleme olarak Gazze’ye askeri bir saldırı başlattı ve sağlık yetkilileri 28,000’den fazla Filistinlinin öldüğünü, binlerce cesedin de yıkıntılar arasında kaybolduğunu açıkladı.

Muhtemel konsey oylaması, İsrail’in 1 milyondan fazla Filistinlinin sığındığı Gazze’nin güneyindeki Refah’a da saldırmayı planladığı ve böyle bir hamlenin Gazze’deki insani krizi daha da kötüleştireceği yönünde uluslararası endişelere yol açtığı bir döneme denk geliyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Cuma günü Münih Güvenlik Konferansında yaptığı konuşmada, “Gazze’deki durum küresel ilişkilerdeki çıkmazın dehşet verici bir göstergesidir” dedi.

Açıklama yapması istendiğinde BM sözcüsü Stephane Dujarric, Guterres’in Güvenlik Konseyi’ndeki birlik eksikliğine “parmak bastığını” ve “bu birlik eksikliğinin dünyanın dört bir yanındaki durumları iyileştirme kabiliyetimizi nasıl engellediğini” söyledi.