Biden Netanyahu’ya Refah’taki sivillerin korunması gerektiğini bir kez daha söyledi

Biden Netanyahu’ya Refah’taki sivillerin korunması gerektiğini bir kez daha söyledi

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre ABD Başkanı Joe Biden Perşembe günü İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’ya Filistinli sivilleri korumaya yönelik güvenilir ve uygulanabilir bir plan olmadan Refah’ta askeri harekata girişmemesi gerektiğini bir kez daha söyledi.

İki lider arasında Perşembe günü gerçekleşen telefon görüşmesi, Biden’ın Netanyahu’yu Gazze Şeridi’nin güneyine, orada barınan yaklaşık 1 milyon kişinin güvenliğini sağlayacak bir plan olmaksızın girmesi konusunda bir haftadan kısa bir süre içinde ikinci kez uyarması oldu.

Beyaz Saray’dan okunan telefon görüşmesinde devam eden rehine müzakereleri hakkında da konuşuldu ve Biden 132 gündür Hamas’ın esaretinde olan rehinelerin kurtarılması için gece gündüz çalışmaya devam etme sözü verdi. İsrail güçleri Perşembe günü Gazze’deki en büyük faal hastaneye baskın düzenlediklerini açıkladı; bu baskın yüzlerce hasta ve sağlık çalışanı ile savaştan kaçarak buraya sığınan çok sayıda yerinden edilmiş Filistinlinin akıbeti konusunda yeni bir endişe yarattı.

Hastanedeki çatışmalar, Gazze’deki nispeten güvenli son yer olan Refah’a saldırma sözü veren İsrail’in itidal göstermesi için artan uluslararası baskıyla karşı karşıya kaldığı bir dönemde meydana geldi.

Bu ayın başlarında Biden, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki askeri müdahalesinin “aşırı” olduğunu söylemiş ve Filistin bölgesinde artan sivil ölümleri konusunda ciddi endişelerini dile getirmişti.

Savaş 7 Ekim’de İran destekli Hamas’ın İsrail’e gönderdiği savaşçıların çoğu sivil 1.200 kişiyi öldürmesi ve İsrail rakamlarına göre 253 rehineyi ele geçirmesiyle başladı.

İsrail’in hava ve kara saldırısı o zamandan beri küçük, kalabalık Gazze’yi harap etti, sağlık yetkililerine göre çoğu sivil 28.663 kişiyi öldürdü ve 2 milyondan fazla nüfusunun neredeyse tamamını evlerinden etti.